Nárok na rodičovský příspěvek při práci na hlavní pracovní poměr

Dobrý den,

ráda bych se po mateřské vrátila do práce na hlavní pracovní poměr a chtěla bych vědět, jakým způsobem je možné zajistit hlídání dítěte do 2 let (mimo člena rodiny), tak abych nepřišla o rodičovský příspěvek?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Lucie, 20.06.2022 15:52

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.06.2022 19:11 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na rodičovský příspěvek, můžete mít nárok i v době, kdy se již vrátíte do zaměstnání. U rodičovského příspěvku, nehraje roli výše příjmu. Nárok na RP, můžete mít i při práci na HPP. Podstatné je pouze to, aby byla zajištěna péče o dítě.

Podle aktuálních podmínek, může být péče o dítě zajištěna i jinou (zletilou) osobou. Může se jednat o babičku nebo nějakou paní na hlídání, nebo o někoho jiného – nemusíte to být jenom vy.

Dítě také můžete dávat do školky nebo do jeslí. U dětí do dvou roků, je ale aktuálně omezení, že ve školce/jeslích nesmí být dítě více než 92 hodin v jednom kalendářním měsíci. Toto omezení, se týká pouze dětí do 2 roků. Nad dva roky, už může být dítě ve školce/v jeslích bez omezení.

Přesné znění podmínek – viz paragraf 31, zákon o státní sociální podpoře (zákon číslo 117/1995 Sb.).

Omezení na 92 hodin, by se s velkou pravděpodobností mělo brzy zrušit. Aktuálně se v Parlamentu projednává novela zákona o státní sociální podpoře.

Tato novela, by měla měnit několik věcí – mimo jiné zjednodušit žádosti o přídavky na bydlení, měl by se zvýšit limit pro rodičovský příspěvek na 13 000 Kč měsíčně. Ve hře je stále i zvýšení celkové částky rodičovské na 360 – 400 tisíc korun.

Jednou z navrhovaných změn, je i zrušení podmínky, že dítě do dvou roků nesmí být ve školce/v jeslích déle než 92 hodin měsíčně. Po schválení novely, by už i děti do 2 roků, mohly být ve školce bez omezení.

Původně se předpokládalo, že by tato novela zákona, začala platit už od začátku července 2022 (od 1. 7. 2022). Nyní se schvalování trochu „zaseklo“ na debatách, jestli se bude/nebude zvyšovat celková částka rodičovské. Další hlasování má být 24. 6. 2022.

Změna, která se týká zrušení omezení doby ve školce/v jeslích, by zřejmě mohla začít platit během letních prázdnin/ od září 2022 (po schválení v Parlamentu, je ještě nutné hlasování v Senátu a podpis prezidenta).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,