Ukončení rodičovské dovolené v roce 2022 a začátek mateřské na druhé dítě

Dobrý den!

V lednu 2022, mi končí po třech letech rodičovská dovolená. A v dubnu 2022, čekáme narození druhého dítěte, takže pak budu zase na mateřské.

Můžete mi poradit, jestli se mám do té doby hlásit na Úřadu práce, když mi budou zbývat 3 měsíce do porodu?

Děkuji za odpověď!

Dotaz poslal/a: Veronika S., 01.01.2022 12:31

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.01.2022 14:44 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud vám během ledna 2022, opravdu končí rodičovská dovolená, pak byste se po jejím skončení měla vracet zpět do zaměstnání.

Rodičovská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, které vám poskytuje váš zaměstnavatel.

Rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte, a od následujícího pracovního dne, byste se měla vrátit do zaměstnání (pokud se v zaměstnání nedomluvíte jinak – např. na neplaceném volnu). V takovém případě je pro vás Úřad práce bezpředmětný, jste zaměstnaná

Pokud ale nyní nejste na rodičovské dovolené (nejste zaměstnaná), a v lednu 2022, vám pouze končí výplata rodičovského příspěvku, pak pro vás může mít smysl, abyste se šla evidovat na Úřad práce.

Po dobu, kdy dostáváte rodičovský příspěvek, za vás zdravotní pojištění platí stát. Po ukončení nároku na rodičovský příspěvek, byste si zdravotní pojištění až do porodu druhého dítěte, musela platit sama. Minimální zdravotní pojištění, se od 1. 1. 2022 zvýšilo na 2187 Kč měsíčně.

Na Úřadu práce, máte také po skončení výplaty RP, nárok na podporu v nezaměstnanosti. I když jste zřejmě poslední 3 roky nikde nepracovala, doba péče o dítě, se vám započítává jako náhradní doba důchodového pojištění (náhradní doba zaměstnání). Na podporu v nezaměstnanosti tedy máte nárok.

Podpora v nezaměstnanosti, ale v tomto případě není příliš vysoká. Pokud jste nikde nepracovala, a nárok na podporu máte jen díky započítání náhradní doby zaměstnání, tak se výpočet podpory v nezaměstnanosti odvíjí od průměrné mzdy.

Pro rok 2022, je tato průměrná mzda stanovena na 37 047 Kč. To sice vypadá „pěkně“, vy z toho ale dostáváte jen 15% – 11%: od 1. 1. 2022 se sice tato „minimální“ podpora v nezaměstnanosti zvýšila, stále je to ale jen:

  • 5 558 Kč první dva měsíce (15% z průměrné mzdy)
  • 4 446 Kč druhé dva měsíce (12% z průměrné mzdy)
  • 4 076 Kč za zbytek doba (11% z průměrné mzdy)

Na podporu v nezaměstnanosti, byste měla nárok až do případného začátku „mateřské“ (PPM), nebo do porodu, kdy vám pak může vznikat nárok na rodičovský příspěvek na druhé dítě.

V dotazu zmiňujete mateřskou na druhé dítě. Pokud jste nyní nezaměstnaná, a vaše zaměstnání skončilo již před nějakou delší dobou, pak ale u druhého dítěte nemůžete mít nárok na mateřskou dovolenou, ani na peněžitou pomoc v mateřství. V takovém případě máte nárok až na rodičovský příspěvek, od narození druhého dítěte.

Výše rodičovského příspěvku se v roce 2022 nemění. Stále je to 300 000 Kč na jedno dítě (resp. 450 000 Kč na dvojčata). Pokud nebudete mít nárok na PPM (nebo pokud v žádosti o RP nebude doložen příjem otce dítěte/manžela v dostatečné výši), pak můžete dostávat maximálně 10 000 Kč měsíčně po dobu 30 měsíců. Nebo nižší měsíční částku po delší dobu (maximálně je nárok do 4 roků dítěte).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,