Úřad práce po rodičovské dovolené

Dobrý den, bude mi končit rodičovská dovolená (3 roky) a jsem zaměstnaná na dobu neurčitou ve služebním poměru.

Těsně před koncem rodičovské dovolené se budeme stěhovat do jiného města, plánuji tedy podat výpověď a najít si zaměstnání blíže novému bydlišti, synka rovněž chceme dát do školky v místě nového bydliště.

Po podání výpovědi se zřejmě budu muset přihlásit na úřad práce, protože jsem v místě nového bydliště zaměstnání ještě nesehnala.

Chtěla jsem se zeptat, zda je pravda, že pokud po ukončení rodičovské nastoupím na jeden den do práce, dostanu vyšší podporu v nezaměstnanosti a případně zda je i jiná možnost, jak této vyšší podpory dosáhnout.

Jedná se o služební místo, výpověď tedy plánuji podat dle § 73 služebního zákona (skončení služebního poměru na základě žádosti státního zaměstnance).

Jsou i jiné, pro mě výhodnější možnosti? Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lucie H., 09.07.2020 9:34

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.07.2020 13:06 napsal/a:
 

Dobrý den,

U podpory v nezaměstnanosti, aby na ni vznikal nárok, musí být splněna základní podmínka, minimální doby důchodového pojištění (zaměstnání, podnikání apod.), v délce 12 měsíců za poslední dva roky.

Tato podmínka je u rodičů po skončení rodičovské splněna v podstatě „automaticky“ díky tomu, že doba péče o dítě (až do 4 roků) se započítává, jako náhradní doba důchodového pojištění. Na podporu v nezaměstnanosti, je tedy po rodičovské nárok v podstatě vždy, jde jen o to, kolik to bude.

Pro výpočet podpory v nezaměstnanosti je rozhodující průměrný čistý měsíční výdělek.

V případě, že je pracovní poměr ukončen ihned ke konci rodičovské, tj. není z čeho stanovit průměrný měsíční výdělek, pak se podpora v nezaměstnanosti stanoví na základě průměrné mzdy v ČR.

První dva měsíce je to 15%, tj. v roce 2020 je to 5015 Kč, další dva měsíce je to 12%, tj. v roce 2020 je to 4011 Kč, a po zbytek doby pak 11%, tj. v roce 2020 je to 3677 Kč.

Pokud zaměstnání ukončíte například tak, že k datu ukončení rodičovské dovolené podáte výpověď a následně vám poběží výpovědní doba, pak se výše podpory v nezaměstnanosti bude odvíjet od průměrné mzdy. A to, i když se se zaměstnavatelem dohodnete, že během výpovědní doby nebudete chodit do zaměstnání a budete doma. Protože během výpovědní doby vám vzniká nárok na mzdu, je tedy z čeho stanovit průměrný měsíční příjem.

Aby se mohla podpora v nezaměstnanosti po rodičovské odvíjet od průměrné mzdy, pak je nutné, aby zde bylo něco, z čeho se tento průměr stanoví. Tj. nejde ani tak o fyzickou přítomnost na pracovišti. Nejde o to, abyste na „jeden den“ šla do práce. Ale o to, aby u vás bylo možné stanovit průměrný příjem v daném rozhodném období.

Další podstatná věc je ta, že je nutné si pohlídat příslušné lhůty. Pokud po rodičovské ukončíte zaměstnání, tak je nutné na Úřad práce zajít do 3 dnů od ukončení pracovního poměru. Pokud by to bylo později, tak by to Úřad práce mohl vyhodnotit tak, že jste se po ukončení zaměstnání vrátila zpět k péči o dítě, a opět by se podpora odvíjela od průměrné mzdy a byla jen minimální.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,