Evidence na Úřadu práce a těhotenství

Dobrý den, potřebovala bych poradit k následující situaci.

K 30. 4. 2021 budu s dvouměsíční výpovědní dobou propuštěna po 15 letech u zaměstnavatele z důvodu rušení firmy.

Od 1. 5. 2021 se budu pravděpodobně registrovat na Úřad práce. Bude mi náležet 3 měsíční odstupné a po té příslušná podpora.

Jak by to bylo v případě toho, že bych v průběhu března otěhotněla a neměla pracovní neschopnost. Registruje mě Úřad práce i v tomto případě od 1. 5. 2021?

A v druhém případě, kdybych otěhotněla až třeba v průběhu července, tak mě Úřad práce vyřadí, nebo bych tam mohla být a pobírat podporu, až do nástupu na mateřskou?

Moc děkuji za rady

Dotaz poslal/a: Pavlina, 25.01.2021 8:56

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.01.2021 20:43 napsal/a:
 

Dobrý den,

Úřad práce vás do evidence uchazečů o zaměstnání, zařadí pochopitelně i jako těhotnou. Pokud nebudete v pracovní neschopnosti (rizikové těhotenství), pak není důvod, proč vás nezařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

I těhotná žena, má právo na pomoc, při hledání nového zaměstnání. Ve výsledku vás potencionální zaměstnavatel ani nemůže odmítnout (například na pohovoru), jen z důvodu těhotenství. To, že to nemalá část zaměstnavatelů udělá, je jiná věc. Musí to ale případně zdůvodnit jinak. Odmítnout přijmout uchazeče, jen z důvodu těhotenství, by byla diskriminace.

Na Úřadu práce, by vás do evidence uchazečů o zaměstnání nemohli zařadit, až v době 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu. Jinak jste ale běžným uchazečem o zaměstnání, se všemi právy a povinnostmi, které z toho vyplývají.

Ani to, že byste otěhotněla v průběhu doby na Úřadu práce, není důvodem pro vyřazení z evidence. Opět, i nadále byste musela plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání (chodit na pravidelné schůzky na ÚP, aktivně si hledat nové zaměstnání apod.).

Pokud byste byla těhotná již při ukončení zaměstnání, pak po skončení zaměstnání, bude běžet ochranná doba 180 dní.

Pokud u vás bude spadat začátek PPM (peněžité pomoci v mateřství), ještě do doby 180 dní od skončení zaměstnání, pak byste měla mát nárok na mateřskou. Tak, jako kterýkoliv jiný zaměstnanec. Začátek „mateřské“ (peněžité pomoci v mateřství), je v době 6 – 8 týdnů před očekávaným termínem porodu.

Pokud byste ale otěhotněla až po skončení zaměstnání (tj. v době ukončení zaměstnání, byste ještě nebyla těhotná), pak zde žádná ochranná doba pro nárok na PPM není (resp. je zde jen standardní ochranná doba 7 dní, která obecně platí pro všechny nemocenské dávky).

V takovém případě, pokud byste v průběhu těhotenství již nikde nepracovala, tak vám nárok na „mateřskou“ (PPM) nevznikne. Stejně, jako v případě, že byste sice byla těhotná už při ukončení zaměstnání, ale začátek PPM by byl, až po uplynutí ochranné doby 180 dní.

V takovém případě, byste měla nárok jen na rodičovský příspěvek, po narození dítěte. Ten je aktuálně (v roce 2021) ve výši 300 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata (či vícerčata). S tím, že bez nároku na PPM, si pak můžete zvolit rodičovský příspěvek maximálně do částky 10 000 Kč měsíčně (vyšší částku jen případně na základě doložení příjmu otce dítěte, v žádosti o RP).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,