Podpora v nezaměstnanosti po skončení RP

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, když mi končí RP v červnu 2021 a syn (31. 8. 2021 bude mít 3 roky) nastoupí do školky v září.

Do zaměstnání nastoupím také v září. Ale nemohu zůstat 2 měsíce (červenec, srpen) bez příjmu.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Renata F., 14.05.2021 18:10

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.05.2021 16:50 napsal/a:
 

Dobrý den,

Z vašeho dotazu, úplně přesně nevyplývá, zda jste nyní na rodičovské dovolené, která by vám měla končit k 31. 8. 2021. Nebo zda jste nyní pouze doma s dítětem a k tomu čerpáte rodičovský příspěvek, který vám skončí v červnu 2021.

Jsou tedy 2 možnosti:

1) Pokud by to bylo tak, že jste nyní na rodičovské dovolené – tj. váš pracovní poměr neskončil, a vy jste stále zaměstnaná, a pouze v zaměstnání čerpáte rodičovskou dovolenou (pracovní volno bez náhrady mzdy), pak logicky nemůžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

I když vám skončí výplata rodičovského příspěvku, stále budete na rodičovské dovolené, nebudete tedy nezaměstnaná. Nárok na podporu vám tím nevzniká.

Pokud byste byla bez příjmu (a také v závislosti na tom, jaké jsou celkové příjmy všech osob ve spolčené domácnosti), byste následně mohla mít nárok na některé sociální dávky.

Může to být například příspěvek na živobytí (u něj se posuzují příjmy všech osob ve společné domácnosti). Nebo to může být například příspěvek na bydlení.

2) Jiná je situace, pokud vaše poslední zaměstnání skončilo před/v průběhu rodičovské. A vy jste nyní fakticky bez zaměstnání. Pak byste měla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na tu můžete mít nárok v podstatě kdykoliv (není to navázáno přímo na skončení rodičovského příspěvku).

Zde jen pozor na to, že podpora po rodičovské, je poměrně hodně nízká. Nevychází se u ní z vaší poslední práce, ale určuje se na základě průměrné mzdy v ČR.

Aktuálně to vychází tak, že první dva měsíce dostáváte 5192 Kč, další dva měsíce dostáváte 4154 Kč a zbytek doby (zřejmě jeden měsíc), dostáváte 3808 Kč.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,