Těhotenství – ukončení zaměstnání dohodou a neschopenka

Dobrý den, mám měsíc po zkušební době a se svým zaměstnavatelem jsme se dohodli, že koncem května odejdu z práce na dohodu. Že ukončím pracovní poměr.

Měla jsem jít poslední 3 dny, ale musela jsem z práce odejít k doktorovi,  protože jsem nedávno zjistila těhotenství a začala mít problémy.

Následně si mě v nemocnici nechali a dali mi neschopenku. Bylo mi řečeno od známých,  že nemám nic podepisovat, že jsem v ochranné lhůtě a budu na neschopence.

A že kdyby mi zaměstnavatel dal výpověď,  bylo by to neplatné. Jak to tedy je?

A jak mám postupovat?

Dotaz poslal/a: Hana, 26.05.2023 14:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.06.2023 6:38 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud již máte v novém zaměstnání ukončenou zkušební dobu, pak vás zaměstnavatel nemůže jen tak „jednoduše“ propustit. Okamžité zrušení pracovního poměru je možné jen ve zkušební době (s výjimkou prvních 14 dní, kdy je zaměstnanec na neschopence).

Pokud je zkušební doba ukončena, pak je možné ukončení zaměstnání jen dohodou, nebo výpovědí ze strany zaměstnavatele (+ pochopitelně výpověď ze strany zaměstnance, ale to se vás nyní netýká).

Pokud jste se v zaměstnání domluvila na ukončení zaměstnání dohodou ke konci května, ale zatím jste nepodepsala dohodu o ukončení pracovního poměru, pak vaše domluva se zaměstnavatelem není právně závazná. K podepsání dohody, vás zaměstnavatel ani nemůže nutit = je to dohoda, musí se jednat o dobrovolnou dohodu obou stran.

Pokud jste ale již dohodu o ukončení pracovního poměru podepsala, pak by zrušení této dohody bylo možné jen se souhlasem zaměstnavatele.

Výpověď ze zaměstnání ze strany zaměstnavatele, u vás nyní také nepřichází v úvahu. Pokud jste těhotná, pak se na vás opravdu vztahuje ochranná doba.

Zaměstnavatel vám nesmí dát výpověď ani v době, kdy jste těhotná (pokud mu tedy své těhotenství oznámíte), ani v době kdy jste v pracovní neschopnosti – viz paragraf 53, zákoník práce:

§53 Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem

(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je 

a) v době, kdy je zaměstnanci nařízena karanténa nebo je uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,

….

d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnanec čerpá otcovskou dovolenou anebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

Je pouze několik specifických výjimek – například, pokud by docházelo k zániku zaměstnavatele (firma by ukončila svou činnost), apod. – viz paragraf 54, ale ty můžeme ponechat stranou, vás se zřejmě netýkají.

Pokud zatím nemáte podepsanou dohodu o ukončení pracovního poměru, pak ji podepisovat nemusíte. Je pro vás asi určitě výhodnější, abyste zůstala dále zaměstnaná. Zvláště s ohledem na to, že budete nyní na neschopence.

S ohledem na případný nárok na mateřskou je vždy lepší, když jste až do porodu zaměstnaná (nárok na mateřskou je i po skončení zaměstnání, pak ale záleží na více faktorech).

A je zde i více věcí, proč bát dále alespoň formálně zaměstnancem – jako nárok na dovolenou, zaměstnání může hrát roli i během rodičovské – například u druhého dítěte, atd.

Informujte svého zaměstnavatele, že jste těhotná, a že budete v pracovní neschopnosti (pravděpodobně až do porodu) a že nemáte zájem ukončit zaměstnání dohodou.

Možná se mu to nebude líbit, možná na vás zkusí nějaký „nátlak“ – ale to je asi tak jediné co může dělat. Z právního hlediska je zákon jednoznačně na vaší straně (během neschopenky/když jste těhotná).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,