Ukončení pracovního poměru v době pracovní neschopnosti

Dobrý den,

25. srpna 2020 jsem nastoupila na pracovní neschopnost kvůli těhotenství, na mateřskou nastupuji 4. února 2021, ale dne 30. listopadu 2020 mi skončila smlouva na dobu určitou.

Stále mi trvá pracovní neschopnost, mám i přesto nárok na vyplacení nemocenské nebo mi dnem ukončení pracovní smlouvy skončil i nárok na vyplácení nemocenské?

Dotaz poslal/a: Karolína, 11.01.2021 11:28

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.01.2021 9:32 napsal/a:
 

Ukončení pracovního poměru na dobu určitou, nic nemění na vašem nároku na nemocenské dávky. A to až do doby, než bude ukončena vaše pracovní neschopnost (neschopenka).

Nárok na nemocenské dávky, máte dále, a měla byste je dostávat stejně, jako před skončením pracovní smlouvy. Tím, že vaše pracovní neschopnost byla zahájena ještě v době, kdy jste byla zaměstnaná, tak se pro vás nic nemění.

Na nemocenské dávky, je nárok i po skončení pracovního poměru (výjimkou je náhrada mzdy od zaměstnavatele, za prvních 14 dní pracovní neschopnosti, ale to se vás netýká). Výpočet výše dávky a vše ostatní je pro vás stejné, tak jako byste byla i nadále zaměstnaná.

Až do začátku „mateřské“ (resp. peněžité pomoci v mateřství), byste tedy měla být v pracovní neschopnosti. V příslušné době před porodem vám pak bude neschopenka ukončena, a vy si vyřídíte peněžitou pomoc v mateřství.

Vzhledem k tomu, že jste nyní v ochranné době, tak pokud splňujete všechny ostatní podmínky, tak byste měla mít nárok na PPM. Následně, po skončení PPM si vyřídíte rodičovský příspěvek.

Po skončení rodičovského příspěvku, pokud v té době budete nezaměstnaná, tak si případně můžete zajít na Úřad práce a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,