Čerstvě dostudovaná OSVČ, těhotná – na jaký příspěvek mám nárok?

Hezký den,

před dvěma měsíci jsem dostudovala VŠ, již během studia jsem si založila živnost a protože mi bylo již před několika měsíci 26 let, platím si také od té doby zdravotní pojištění (nově od vzniku OSVČ také sociální).

Nevěděla jsem však, že se mi bude hodit také nemocenské připojištění, tak jsem si ho zatím neplatila.

Mé příjmy z OSVČ nejsou příliš vysoké, prozatím ale na naši obživu dostačují. Manžel zatím studuje, jeho příjmy jsou také spíše menší.

Nyní jsme zjistili, že čekáme dítě. Jaké jsou prosím mé možnosti (a povinnosti), co se budoucí mateřské či rodičovské týče? Popř. z jaké částky se bude vypočítávat?

Nebo, je vhodné či možné zažádat o nějaký příspěvek?

Děkuji a přeji pěkný den

Dotaz poslal/a: Magda H., 23.12.2020 23:07
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.12.2020 10:17 napsal/a:

Dobrý den,

Aby vám vznikl nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), musíte být účastníkem nemocenského pojištění. V případě, že podnikáte jako OSVČ a neplatíte si nemocenské pojištění, tak vám na mateřskou (PPM) nárok nevzniká.

Nárok, by vám vznikal pouze v případě, že byste si platila nemocenské pojištění, alespoň po určitou minimální dobu.

Pro OSVČ je podmínkou, že si musí platit nemocenské pojištění alespoň 180 dní, v posledním roce, před začátkem PPM (začátek PPM, je v době od začátku 8 až 6 týdne, před termínem porodu).

Současně s tím, musíte mít splněnu účast na nemocenském pojištění, v celkové minimální délce 270 dní za poslední dva roky.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32:

(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění. 

(3) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství osoby samostatně výdělečně činné je kromě splnění podmínky účasti na pojištění podle odstavce 2 účast na pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné podle § 11 po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby stanovené podle § 34 odst. 1. Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství zahraničního zaměstnance je kromě splnění podmínky účasti na pojištění podle odstavce 2 účast na pojištění jako zahraničního zaměstnance podle § 10 odst. 7 po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby stanovené podle § 34 odst. 1.

Pokud jste v nedávné době úspěšně dokončila studium na vysoké škole, a jednalo se o řádné denní studium (tedy ne dálkové, distanční, večerní nebo kombinované studium), tak by se vám doba studia na VŠ mohla započítat do doby účasti na nemocenském pojištění.

(4) Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též 

a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno,

Stále ale bude platit, že minimálně 180 dní byste musela mít nemocenské pojištění zaplaceno jako OSVČ.

Nepíšete, od kdy jste těhotná, takže nevím, jestli máte ještě alespoň teoretickou šanci stihnout potřebnou dobu pojištění.

Vzhledem k tomu, že nemocenské se nedá doplatit zpětně, tak pokud byste si jej začala platit od ledna 2021 (minimální nemocenské pojištění v roce 2021 je 147 Kč měsíčně), tak by vám termín zahájení PPM, musel vycházet nejdříve na 1. 7. 2021. Tj. termín porodu byste musela mít na polovinu srpna 2021. Pak byste při placení nemocenského jako OSVČ a započítání doby studia, mohla mít teoreticky nárok na mateřskou.

V případě, že vám nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství, pak ale určitě budete mít nárok na rodičovský příspěvek. Na ten máte nárok od narození dítěte. Na jedno dítě je to 300 000 Kč (na dvojčata 450 000 Kč).

Pokud nemáte nárok na „mateřskou“ (PPM), a i otec dítěte má jen nízké příjmy, pak si můžete nastavit rodičovský příspěvek, na částku maximálně do 10 000 Kč měsíčně.

Pokud byste si ještě před porodem začala platit nemocenské pojištění (alespoň 3 měsíce předem), tak před porodem a po porodu (6 týdnů před a 6 týdnů po porodu), můžete mít nárok na neschopenku a nemocenské dávky (pro OSVČ je ale zpravidla nemocenská jen velmi nízká – záleží na vašich příjmech z podnikání, na tom jaký máte vyměřovací základ, a jak vysoké byste platila nemocenské pojištění).

Po narození dítěte vám také případně může vznikat nárok na přídavek na dítě. Kromě něj, můžete mít případně nárok i na další „běžné“ sociální dávky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď