Nárok na OČR a rodičovský příspěvek současně

Dobrý den, nastoupila jsem v září do práce a dcera do školky. Školku bohužel teď zavřeli.

A musela jsem s ní zůstat doma. Pobírám ještě rodičovský příspěvek. Můžu jít na OČR?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Adéla, 21.10.2020 20:52
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.10.2020 19:10 napsal/a:

Dobrý den,

V případě, že po skončení rodičovské dovolené, již zase chodíte do zaměstnání, pak byste měla mít nárok na ošetřovné (OČR), podle běžných podmínek pro zaměstnance.

Se souběžným čerpáním rodičovského příspěvku a ošetřovného je to obvykle složitější. V řadě situací není možné čerpat ošetřovné a rodičovský příspěvek současně:

  • Nárok na ošetřovné byste neměla v případě, že byste ještě byla na rodičovské dovolené (pak za vás zaměstnavatel neplatí nemocenské pojištění a nárok na nemocenské dávky, kam spadá i ošetřovné, byste neměla).
  • Podobně byste neměla nárok na ošetřovné v případě, že by rodičovský příspěvek byl váš jediný příjem (například pokud byste byla nezaměstnaná), pak za vás opět nikdo neplatí nemocenské pojištění
  • Další situací by mohlo být, že byste sice pracovala, ale ošetřovné na dítě chtěl čerpat například otec dítěte. Ten by pak neměl nárok na ošetřovné, protože vy na něj máte rodičovský příspěvek –to vylučuje paragraf 39, zákona o nemocenském pojištění

Vás se ale výše uvedené situace, kdy by nebyl nárok na ošetřovné z důvodu čerpání rodičovského příspěvku, netýkají.

Pokud pracujete v zaměstnání, kde za vás zaměstnavatel odvádí sociální pojištění (jehož součástí je i nemocenské pojištění), pak to, že pobíráte rodičovský příspěvek, ničemu nevadí. Nárok na OČR máte podle aktuálně platných podmínek.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď