Nárok na PPM v roce 2021 při souběhu podnikání OSVČ a práce na HPP

Dobrý den, podnikám od roku 2015 a při tom si již několik let platím nemocenskou. Od července 2020 jsem zaměstnána a podnikání mám, už jen jako vedlejší příjem.

V dubnu 2021 bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou a ráda bych věděla, jak se počítá PPM při souběhu OSVČ a HPP.

Zda můžu pobírat PPM z obou příjmů.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jitka K., 18.12.2020 18:47
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.12.2020 12:42 napsal/a:

Dobrý den,

Abyste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), musí být splněny dvě hlavní podmínky.

Obě se týkají účasti na nemocenském pojištění. Pokud byste chtěla uplatnit nárok na PPM z více různých činností (tedy jak z podnikání jako OSVČ, tak i z práce jako zaměstnanec na HPP), musí být tyto podmínky splněny samostatně, u obou činností.

První podmínkou je minimální doba účasti na nemocenském pojištění v délce 270 kalendářních dní za poslední dva roky před začátkem PPM. Pro OSVČ dále platí, že účast na nemocenském pojištění musí být minimálně 180 dní před začátkem PPM za poslední rok.

Začátek mateřské (PPM) je v době 6 – 8 týdnů před porodem.

Pokud podnikáte jako OSVČ dlouhodobě, a po celou dobu si platíte nemocenské pojištění, pak byste tuto podmínku splnit měla.

Co se týká práce na HPP, tak tam jste sice také účastníkem nemocenského pojištění, je ale otázka, jestli budete mít dostatečně dlouhou dobu. Pokud byste práci na HPP, zahájila na začátku července 2020 (od 1.7.2020), pak podmínku účasti na nemocenském pojištění budete splňovat až 28. března 2021.

Pokud jste do práce nastoupila až někdy v průběhu července 2020, pak se splnění podmínky může posouvat až na duben 2021 a pak bude záležet na tom, jak to budete mít s termínem začátku mateřské dovolené.

Viz paragraf 32, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., odstavec 2:

(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

Pokud vám tedy začátek mateřské dovolené vychází až na duben 2021 a práce byla zahájena už na začátku července 2020, pak byste tuto podmínku měla splňovat jak u podnikání jako OSVČ, tak i u práce na HPP jako zaměstnanec.

V takovém případě by se vám u každé činnosti, vypočítal denní vyměřovací základ samostatně (na základě vašeho hrubého příjmu ze zaměstnání a na základě vašeho vyměřovacího základu z podnikání).

A výsledná peněžitá pomoc v mateřství, by se následně spočítala ze součtu těchto dvou částek. Viz paragraf 20, zákon o nemocenském pojištění:

§ 20

(1) Vznikne-li v případě souběhu více pojištění u pojištěnce, který splňuje podmínky nároku na výplatu téže dávky, s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, z více pojištění (§ 14 odst. 2 věta druhá), nárok na výplatu této dávky 

a) od stejného dne, stanoví se nejprve denní vyměřovací základ z každé pojištěné činnosti, z níž pojištěnec uplatnil nárok na výplatu dávky, podle § 18 a 19 a za denní vyměřovací základ pro stanovení dávky se považuje úhrn těchto denních vyměřovacích základů,

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď