OSVČ a mateřská a rodičovská

Dobrý den,

pracuji jako OSVČ, nemocenskou si neplatím, pouze sociální a zdravotní pojištění a otěhotněla jsem.

Vůbec netuším (a nemohu správně dohledat), jak to bude s případnou mateřskou či rodičovskou? Na kolik budu mít nárok a jak to bude se zálohami na sociální a zdravotní pojištěním?

Předem děkuji za Vaši odpověď, s pozdravem

Dotaz poslal/a: Lucie, 17. 12.2020 20:35
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.12.2020 15:38 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud si jako OSVČ neplatíte nemocenské pojištění, nemůže vám ani vzniknout nárok na mateřskou.

Mateřská, resp. přesněji peněžitá pomoc v mateřství, která je vyplácena 28 týdnů (na jedno dítě, před porodem a po porodu), spadá mezi dávky nemocenského pojištění, podobně jako nemocenské dávky během pracovní neschopnosti.

Pokud jste si neplatila nemocenské pojištění (minimum je 270 kalendářních dní za poslední 2 roky před začátkem mateřské), pak na tuto dávku nárok nemáte.

Budete mít ale určitě nárok, na rodičovský příspěvek. Ten je aktuálně ve výši 300 000 Kč na jedno dítě (nebo 450 000 Kč na dvojčata či více narozených dětí).

Nárok na rodičovský příspěvek není podmíněn tím, že byste musela někde pracovat, platit nějaké pojištění apod.

Nárok máte od narození dítěte, do vyčerpání celé částky, nebo maximálně do 4 roků dítěte. Tím, že nebudete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak budete mít i omezenou volbu výše rodičovského příspěvku.

U vás by to bylo do 10 000 Kč měsíčně (tj. na 30 měsíců), nebo i delší (pokud byste chtěla mít nižší měsíční částku a dostávat jej delší dobu).

Na vyšší měsíční rodičovský příspěvek, byste měla nárok jen v případě, že by v žádosti o RP, doložil příjem otec dítěte, který by měl dostatečně vysoký příjem, pro možnost volbu vyššího RP.

Co se týká zdravotního a sociálního pojištění, tak v době, kdy budete dostávat rodičovský příspěvek, se vaše podnikání bude brát, jako vedlejší činnost. Budou pro vás tedy platit stejné podmínky, jako pro ostatní OSVČ vedlejší.

To, že se vaše podnikání stává vedlejší činností, musíte ohlásit na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu.

Pojištění i nadále budete platit (podle podmínek platných pro vedlejší OSVČ). Zálohy se vám adekvátně sníží.

Během doby, kdy budete dostávat rodičovský příspěvek, u zdravotního nemusíte platit pojištění vypočítané z minimálního vyměřovacího základu, ale jen to, které by vycházelo z vašich skutečných příjmů (minimální ZP za vás platí stát). U sociálního je to podobné, nemusíte ho platit buď vůbec, nebo by se vycházelo z vašich příjmů.

Nebo také případně můžete podnikání na dobu čerpání RP úplně přerušit (pokud nečekáte, že byste měla nějaký příjem).  Pak neplatíte nic.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď