Nárok na podporu v nezaměstnanosti po rodičovské dovolené

Dobrý večer, skončila mi RD a nemám práci, chci se zeptat, zda se mohu registrovat na ÚP a žádat o podporu v nezaměstnanosti, když současně pečuji o otce ve 4. stupni závislosti, kde jsme pečující osoby dvě….

Pokud by mi bylo nabídnuto vhodné místo na zkrácený úvazek, ráda bych jej přijala….

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Renata, 10.02.2021 18:22
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.02.2021 19:19 napsal/a:

Dobrý den,

To, že jste osobou pečující nevylučuje, abyste současně byla i uchazečem o zaměstnání a měla nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Je ale nutné počítat s tím, že pokud půjdete na Úřad práce jako uchazeč o zaměstnání, pak musíte plnit příslušné podmínky.

Tj. chodit na všechny schůzky, aktivně se zapojit do hledání zaměstnání. Pokud vám bude Úřadem práce zprostředkováno nějaké vhodné zaměstnání, tak jej přijmout, atd. Přičemž nemůžete požadovat, aby se jednalo jenom o zaměstnání na zkrácený úvazek nebo jiné podobné podmínky.

Pokud byste neplnila povinnosti uchazeče o zaměstnání, pak to může vést k ukončení výplaty podpory v nezaměstnanosti a k vyřazení z evidence na Úřadu práce.

Pokud jste po dobu rodičovské byla nezaměstnaná (tj. nyní vám skončila výplata rodičovského příspěvku), tak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Doba péče o dítě, se započítává jako náhradní doba zaměstnání. Nárok na podporu byste měla mít, ale bude jen poměrně nízká.

V případě, že jste nyní byla nějakou dobu nezaměstnaná (a dostávala rodičovský příspěvek), pak se výpočet podpory v nezaměstnanosti odvíjí od průměrné mzdy v ČR. Ta je pro rok 2021 stanovena na 34 611 Kč. První dva měsíce máte nárok na 15%, druhé dva měsíce je to 12% a zbytek doby je to 11%:

  • První a druhý měsíc = 5 192 Kč
  • Třetí a čtvrtý měsíc = 4 154 Kč
  • Zbytek doby = 3 808 Kč

Na podporu v nezaměstnanosti máte nárok, podle věku – do 50 roků je to po dobu 5 měsíců.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď