Nárok na rodičovský příspěvek a mateřskou při práci v zahraničí (Španělsko)

Dobrý den,

Žiji, pracuji a platím sociální a zdravotní ve Španělsku již 5 let. Mám českou národnost a trvalé bydliště jsem si v Čechách (v Praze) nikdy nezrušila, mám ho stále uvedené v Občanském průkaze. Můj přítel je Španěl, nejsme manželé.

Momentálně jsem těhotná a chtěla bych se zeptat, mám-li nárok na rodičovský příspěvek, mateřský nebo nějaký jiný finanční příspěvek v Čechách?

Do České republiky se poměrně často vracím. V Čechách jsem se narodila, studovala, pracovala a žila většinu svého života.

Předem děkuji za informaci

Dotaz poslal/a: Eva R., 11.01.2021 19:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.01.2021 9:40 napsal/a:

Dobrý den,

Co se týká nároku na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), tak na tu by vám v České republice mohl vznikat nárok jen v případě, že byste zde byla zaměstnaná a byla účastníkem nemocenského pojištění. To za vás platí zpravidla zaměstnavatel.

Pokud v ČR dlouhodoběji nepobýváte a nepracujete zde, tak vám na „mateřskou“ (PPM) nárok vzniknout nemůže. Můžete mít pochopitelně nárok na srovnatelnou dávku v zemi, kde aktuálně pracujete.

Co se týká nároku na sociální dávky (kam spadá i rodičovský příspěvek), tak to, že máte v ČR stále trvalé bydliště je sice jednou, nikoliv však jedinou podmínkou.

Abyste v ČR měla nárok na rodičovský příspěvek, pak byste musela mít v České republice i skutečné bydliště. To je něco jiného než trvalé bydliště:

Viz zákon číslo 111/2006, paragraf 5:

(6) Osoba má bydliště na území České republiky, zejména pokud se zde dlouhodobě zdržuje, vykonává zde výdělečnou činnost, žije zde s rodinou, plní zde povinnou školní docházku nebo se zde soustavně připravuje na budoucí povolání, popřípadě existují jiné významné důvody, zájmy či aktivity, jejichž vzájemná souvislost dokládá sepětí této osoby s Českou republikou.

Takže pokud dlouhodobě žijete ve Španělsku, bydlíte tam, pracujete a do ČR jezdíte v podstatě jen na „návštěvu“, tak i když zde stále máte trvalý pobyt, faktické bydliště zde ale nemáte.

Pokud byste se před narozením/po narození dítěte vrátila do ČR, bydlela zde, pak by vám mohl vzniknout nárok na rodičovský příspěvek. Za podmínek, které v dotazu uvádíte, se ale domnívám, že aktuálně vám tuto sociální dávku nárok nevzniká.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď