Peněžitá pomoc v mateřství a splnění nároku po návratu ze zahraničí

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc při řešení mé situace.

Jsem ve 4. měsíci těhotenství. Nyní pracuji na HPP, ale krátce. Do ledna 2020 jsem žila devět let v zahraničí, kde jsem si hradila pojištění a byla jsem vedena jako OSVČ.

Po návratu ze zahraničí jsem pracovala jen brigádně. Tudíž by mi nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Vzhledem k tomu, že jsem nikde nenašla žádný odkaz k tomu, jak to je, pokud žena žila a pracovala v zahraničí. Jestli je možné započítat do té doby (těch 270 dnů v posledních dvou letech), i mou pracovní činnost v zahraničí?

A pokud ano, co bych měla pro to udělat? Žila jsem v Řecku, je členem EU.

Moc děkuji za radu a odpověď.

Dotaz poslal/a: Kateřina, 12.07.2021 17:51
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 13.07.2021 16:11 napsal/a:

Dobrý den,

Pro nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství), musí být splněny dvě hlavní podmínky:

První podmínkou je to, že v době začátku PPM (6 – 8 týdnů, před očekávaným termínem porodu), musíte být zaměstnaná (resp. účastníkem nemocenského pojištění). Nebo být alespoň v ochranné lhůtě (až 180 dní, od posledního ukončeného zaměstnání/poslední nemocensky pojištěné činnosti).

Díky tomu, že nyní pracujete na HPP, byste tuto první podmínku, mohla splňovat.

Druhou podmínkou je pak to, že během posledních 2 roků, musíte mít účast na nemocenském pojištění, alespoň v rozsahu 270 kalendářních dní (u OSVČ musí z toho být alespoň 180 dní, v posledním roce). Nemocenské pojištění se nedá doplatit zpětně.

Pokud jste v minulosti podnikala jako OSVČ a platila si pojištění v ČR, pak by tato podmínka mohla být splněna. Jako OSVČ, byste si ale v ČR musela platit nemocenské pojištění.

Pro OSVČ je povinné, pouze placení sociálního a zdravotního pojištění (které ve vztahu k PPM, nemá žádný význam).

Placení nemocenského pojištění, je pro OSVČ dobrovolné, a nemalá část z nich si ho neplatí.

Případně je možnost, že by se vám mohly započítat i zmíněné brigády.

Při práci na DPP (dohoda o provedení práce), vám vzniká účast na nemocenském pojištění, pokud je příjem nad 10 000 Kč měsíčně. Při práci na DPČ (dohoda o pracovní činnosti), vzniká nemocenské pojištění, pokud je sjednán příjem alespoň 3500 Kč.

Pokud jste pracovala v zahraničí, a odváděla zde nějaké pojištění, pak je možné, že vám vzniká nárok na nějakou dávku v dané zemi. To ale neposoudím, každá země v EU to má jinak.

Zatímco například u podpory v nezaměstnanosti, existuje možnost přenesení dané dávky do ČR – tj. pokud vám při práci v zahraničí vznikne nárok na podporu v některé zemi v EU, může vám ji následně vyplácet český Úřad práce, u mateřské nic podobného není.

V tom, jakou podporu poskytují jednotlivé země pro těhotné ženy / ženy po porodu, jsou diametrální rozdíly.

Nárok na PPM v ČR, vzniká pouze při splnění výše uvedených dvou podmínek. Podstatná je tedy účast na nemocenském pojištění v ČR. Výkon práce v zahraničí, nehraje žádnou roli.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď