Výpočet PPM – změna zaměstnání

Dobrý den, můj zaměstnavatel má problémy a chce, abych přestoupila pod jeho druhou firmu, vzhledem k tomu, že jeho první společnost nejspíše ukončí činnost.

Tzn., že bych z jeho první firmy odešla na dohodu k 30. 4. 2021 a hned od 1. 5. 2021  nastoupila do jeho druhé firmy za stejných podmínek.

Jenže já bych v této druhé firmě pracovala pouze měsíc a 9. 6. 2021 nastoupila na mateřskou. Jak by to tedy bylo s výpočtem mateřské?

Započítávalo by se mi tam předchozích 11 měsíců z prvního zaměstnání a jeden měsíc v novém zaměstnání? V prvním zaměstnání jsem zaměstnaná nepřetržitě od roku 2013 do teď.

Děkuji za Vaši odpověď

Dotaz poslal/a: Veronika, 05.04.2021 12:31
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.04.2021 12:35 napsal/a:

Dobrý den,

Výpočet výše PPM (peněžité pomoci v mateřství), se řídí zákonem o nemocenském pojištění – zákon číslo 187/2006 Sb.

Výše PPM je 70% z redukovaného denního vyměřovacího základu. Postup určení denního vyměřovacího základu je v paragrafu 18:

Zde se mluví o tom, že rozhodným obdobím, je zpravidla posledních 12 měsíců:

(3) Rozhodným obdobím je období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost, pokud se dále nestanoví jinak.

Současně je zde ale uvedeno, že pokud k „sociální události“ (tj. u vás k nástupu na PPM), dojde v období, kdy od vzniku pojištění (nástup do zaměstnání), do konce předchozího kalendářního měsíce před nástupem na PPM, neuplynulo 12 měsíců, tak je rozhodným obdobím tato kratší doba.

Tj. od vzniku do pojištění (u vás zřejmě 1. 5. 2021) do konce měsíce před nástupem na PPM (do 31. 5. 2021)

(4) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v období, kdy od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla, neuplynulo 12 kalendářních měsíců, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla.

Pokud byste na PPM nastupovala už v průběhu měsíce, kdy jste nastoupila do zaměstnání, pak se vychází z pravděpodobného příjmu:

(5) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v kalendářním měsíci, v němž vzniklo pojištění zaměstnance, považuje se za denní vyměřovací základ jedna třicetina započitatelného příjmu, kterého by zaměstnanec pravděpodobně dosáhl v tomto kalendářním měsíci. Jde-li o zaměstnání malého rozsahu nebo o zaměstnání na základě dohody o provedení práce, považuje se v tomto případě za denní vyměřovací základ jedna třicetina vyměřovacího základu zaměstnance dosaženého v tomto kalendářním měsíci.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď