Úřad práce a těhotenství

Dobrý den,

prosím o informaci. 15. 6. 2021 mi po 4 letech končí RD.

Před nástupem na MD jsem byla zaměstnaná a po 3 letech (t. j. 15. 6. 2020) na RD jsme se se zaměstnavatelem dohodli na výpovědi z důvodu péče o dítě do 4 let. 16. 6. bych tedy měla nastoupit na ÚP, ale jsem znovu těhotná.

Termín porodu mám 4. 10. Na co mám v tomto případě nárok?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Bára, 08.04.2021 10:10
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.04.2021 10:56 napsal/a:

Dobrý den,

Předpokládám, že 15. 6. 2021 vám nekončí RD (rodičovská dovolená), ale vyplácení rodičovského příspěvku. Rodičovská dovolená jako taková, vám skončila nejpozději k datu ukončení zaměstnání.

Nyní můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce. Nárok na podporu vám vzniká díky tomu, že doba péče o dítě (až do jeho 4 roků) se zohledňuje, jako náhradní doba důchodového pojištění (náhradní doba zaměstnání).

Podpora v nezaměstnanosti je ale v tomto případě jen poměrně nízká. Vychází se z průměrné mzdy v ČR, která je pro rok 2021 stanovena na 34 611 Kč.

  • První dva měsíce máte nárok na 15% z průměrné mzdy = 5198 Kč
  • Druhé dva měsíce máte nárok na 12% z průměrné mzdy = 4154 Kč
  • Zbytek doby (zřejmě 1 měsíc) máte nárok na 11% = 3808 Kč

Po skončení rodičovského příspěvku, za vás již stát nebude dále platit zdravotní pojištění, i to je případně důvod, proč jít na Úřad práce (nebo je to možné řešit tím, že zdravotní pojišťovně nahlásíte, že pečujete o dítě do 7 roků).

Tím, že jste momentálně nezaměstnaná, tak vám nebude vznikat nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství). Nejste momentálně účastníkem nemocenského pojištění a ani v ochranné době.

Budete mít nárok až na rodičovský příspěvek, po narození druhého dítěte. Na ten je nárok od porodu.

Rodičovský příspěvek je 300 000 Kč, a budete si moci zvolit částku do 10 000 Kč měsíčně. Pak byste jej dostávala 30 měsíců. Nebo to může být i nižší měsíční částka, a pak vám bude vyplácen delší dobu. Vyšší měsíční částku by bylo možné zvolit, na základě doložení příjmu otce dítěte v žádosti o RP.

V závislosti na výši příjmu, můžete mít případně nárok na porodné na druhé dítě (jednorázově 10 000 Kč, při příjmu do 2,7 násobku životního minima).

Jinak pochopitelně můžete mít nárok i na všechny „běžné“ sociální dávky, jako jsou například přídavky na dítě nebo příspěvek na bydlení – záleží na splnění konkrétních podmínek.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď