Nárok na PPM na druhé dítě – budu mít nárok na mateřskou v roce 2024?

Dobrý den, nyní jsem na rodičovské dovolené, která mi má končit na konci října 2024, kdy bude mít malý 3 roky.

Před nástupem na mateřskou jsem byla zaměstnaná na dobu neurčitou u mého zaměstnavatele. Do toho jsem si letos založila OSVČ vedlejší.

Nyní jsem těhotná a termín porodu mám v létě 2024.

Chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na PPM s druhým dítětem.

Předem moc děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Klára H., 21.12.2023 11:25
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.12.2023 9:33 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste nyní na rodičovské dovolené (tj. vaše zaměstnání na dobu neurčitou zatím neskončilo), a termín nástupu máte v roce 2024, pak je velmi pravděpodobné, že budete mít nárok i na peněžitou pomoc v mateřství.

Jste-li na rodičovské dovolené, a jste stále zaměstnaná, tak pro vás platí v zásadě stejné podmínky, jako pro všechny ostatní zaměstnance.

Do doby účasti na nemocenském pojištění (pro nárok na PPM je podmínkou minimálně 270 dní účasti na nemocenském pojištění během posledních 2 roků), se vám započítává i rodičovská dovolená.

Během rodičovské dovolené, vám zaměstnavatel téměř vůbec nemůže dát výpověď. Při nástupu na PPM v roce 2024, byste tedy měla splňovat i další podmínky.

Obecně platí, že maminky na rodičovské dovolené, mají téměř „automaticky“ nárok na mateřskou i u druhého dítěte.

Neplatí to pouze pro případy, kdy se nejedná o rodičovskou dovolenou (tj., kdy je maminka sice doma s dítětem a pobírá rodičovský příspěvek, ale není zaměstnaná). A nemusí to platit pro případy, kdy nebyl nárok na mateřskou ani u prvního dítěte.

Pro výpočet peněžité pomoci v mateřství u druhého dítěte, se bude vycházet ze stejného vyměřovacího základu, ze kterého se vám vypočítala mateřská na první dítě. Výsledná částka se může mírně lišit.

Pro výpočet PPM na druhé dítě, pokud se to druhé narodí do 4 let prvního dítěte, platí speciální podmínky. Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 3:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

V roce 2024 můžete mít nárok na vyšší mateřskou, než kolik to bylo u prvního dítěte. Vyplývá to z toho, jak se mění redukční hranice. Záleží ale na tom, kolik byla vaše hrubá mzda v zaměstnání, před nástupem na první mateřskou (resp. jaký jste měla vyměřovací základ).

Zahájení podnikání jako OSVČ vedlejší během rodičovské dovolené, nemusí hrát pro výpočet PPM na druhé dítě vůbec žádnou roli.

Vliv by to mělo v případě, že si jako OSVČ platíte nemocenské pojištění. Pokud ano, a pokud jsou splněny i všechny další podmínky, pak by mohl vznikat nárok na PPM nejenom na základě zaměstnání, ale i na základě samostatně výdělečné činnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď