Přivýdělek při nemocenské (po skončení HPP)

Dobrý den, pokud onemocním týden před koncem pracovního poměru (výpověď ze strany zaměstnance), a  ČSSZ mi bude posílat nemocenské dávky, je možné si k těmto dávkám přivydělat na IČ?

Předem velmi děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne

Dotaz poslal/a: Monika D., 19.06.2023 12:02
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.6.2023 19:15 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud onemocníte týden, před skončením pracovního poměru (začátek neschopenky), tak je nárok na nemocenské dávky i po skončení zaměstnání.

Pozor jenom na to, že prvních 14 dní, vám platí nemocenskou zaměstnavatel (náhrada mzdy za nemoc). A zaměstnavatel vám platí, je v době trvání pracovního poměru.

Při ukončení zaměstnání týden po začátku neschopenky, tedy dostanete náhradu mzdy za první 7 dní (náhrada mzdy je za zameškané směny). Následně týden nebudete dostávat nic. A od 15 dne na neschopence, máte nárok na nemocenské dávky (platí stát, resp. ČSSZ).

Neschopenka (pracovní neschopnost), se váže ke konkrétní činnosti. Váš lékař posuzuje vaši schopnost vykonávat zaměstnání. Pokud toho ze zdravotních důvodů nejste schopna, pak jste v pracovní neschopnosti.

To ale automaticky neznamená, že byste nesměla vykonávat vůbec žádnou výdělečnou činnost. Vždy záleží na konkrétním zdravotním stavu, a omezeních, která z něj vyplývají

Uvedu pouze modelový příklad:

Pokud budete pracovat jako pošťačka a zlomíte si nohu, pak jste v pracovní neschopnosti, protože se zlomenou nohou se jaksi nedají roznášet dopisy. To vám ale nebrání, abyste si našla nějakou brigádu – práci z domu, například nějakou administrativní činnost, která se dá vykonávat i se zlomenou nohou.

Pokud byste ale byla nemocná a měla vysoké teploty, a lékař vám nařídil klidový režim, pak by asi byl problém i s výkonem nějaké nenáročné práce z domu.

Pro možnost výkonu nějaké výdělečné činnosti během pracovní neschopnosti platí několik omezení:

  • Nesmíte vykonávat stejné zaměstnání (ani stejnou pracovní činnost pro stejného zaměstnavatele), jako je to, na jehož základě máte nárok na nemocenskou/neschopenku.
  • Musíte dodržovat povolené vycházky – pokud byste během pracovní neschopnosti vykonávala nějakou výdělečnou činnost mimo domov, pak je to možné pouze v době vycházek (pokud vám ošetřující lékař povolí vycházky)
  • Vykonávaná činnost, musí být v souladu s léčebnými pokyny vašeho lékaře - pokud by vám lékař zakázal fyzicky namáhavou práci, a vy chtěla dělat něco fyzicky náročného, tak by se jednalo o porušení léčebného režimu

Takže pokud to shrnu, během pracovní neschopnosti, můžete provozovat výdělečnou činnost (jinou, než na základě které, jste uznána práce neschopnou). Výdělečnou činností může být zaměstnání, podnikání, nějaká brigáda na dohodu DPP, DPČ, …, atd. Jsou zde ale omezení, vyplývající ze zdravotního stavu.

Pozor také na to, že pokud budete podnikat jako OSVČ po skončení zaměstnání, pak se jedná o vaši hlavní činnost, se vším co s tím souvisí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní neschopnost a nemocenská:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Co dělat, když v neschopence končí pracovní smlouva?

-

Dobrý den, chci se zeptat: Jsem na neschopence od ledna tohoto roku a ještě minimálně 2 měsíce budu a nyní mi končí v práci smlouva. Od zaměstnavatele už vím, že mi smlouvu neprodlouží, protože jsem právě na neschopence a nejsem v práci. Chci se zeptat, jak je to s Úřadem práce? Musím i v neschopence […]

Zobrazit odpověď

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Nemocenská a ukončení pracovního poměru – mám jít na Úřad práce?

-

Dobrý den, jsem na nemocenské. Zaměstnavatel mě donutil dát výpověď dohodou. V případě, že dohodu nepodepíšu, měl připravené důvody k výpovědi pro porušení pracovní kázně. Její důvody byly neoprávněné, ale musela bych se obrátit na soud. Dohodu jsem tedy podepsala. Jak mám nyní postupovat? Zaevidovat se na úřadu práce? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď