Vyměřovací základ – období pro výpočet navazující PPM po předchozí RD

Dobrý den,

V roce 2020 jsem pobírala PPM na první dítě, po jejímž skončení jsem nastoupila na řádnou dovolenou, konkrétně od 3. 8. 2020 do 31. 8. 2020.

Od 1. 9. 2020 jsem následně pobírala RD do 31. 8. 2023. Nyní mám od 1. 9. 2023 navázat na předchozí RD další PPM.

Prosím, co se mi bude počítat jako rozhodné období pro vyměřovací základ na tuto PPM? Bude to ten stejný předchozí rok, jako při první PPM nebo bude vadit čerpání řádné dovolené v srpnu 2020?

Paní na úřadě mi říkala, ať si dám pozor, aby to nebylo 30 dnů, tak si nejsem úplně jistá, co mi tam zaměstnavatel napíše.

Děkuji moc za odpověď

Dotaz poslal/a: Radka, 4.10.2023 15:34
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.10.2023 20:50 napsal/a:

Dobrý den,

Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) u druhého dítěte, se vám může počítat ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte.

Platí to v případě, že i u druhého dítěte, jste stále zaměstnaná u stejného zaměstnavatel (u kterého jste měla první mateřskou). A že se vám druhé dítě narodí, do 4 roků toho prvního.

V takovém případě, se sice bude určovat aktuální vyměřovací základ. Ten se ale bude porovnávat s vyměřovacím základem, který jste měla při první mateřské. A PPM na druhé dítě, se vypočítá z toho vyměřovacího základu, který bude vyšší.

Viz zákon o nemocenském pojištění, paragraf 19, odstavec 3:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Denní vyměřovací základ, se obvykle vypočítá z posledních 12 měsíců, před začátkem mateřské (nástup na mateřskou je 6 – 8 týdnů před porodem, pro výpočet se používá posledních 12 měsíců před měsícem, ve kterém začíná PPM).

Pokud ale v tomto „běžném“ rozhodném období, nemáte ani 30 dnů, které by se daly použít pro výpočet, tak se potup liší. Postupuje se dále do minulosti, do doby, kdy je alespoň 30 dnů, kterými by se dal dělit zjištěný vyměřovací základ.

Viz zákon o nemocenském pojištění, paragraf 18, odstavec 6:

(6) Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ. Rozhodné období podle věty první začíná nejdříve dnem vzniku pojištění zaměstnance. První předchozí kalendářní rok se zjišťuje postupně od roku, v němž vznikla sociální událost.

Z předchozí rodičovské dovolené (a z rodičovského příspěvku, který jste zřejmě pobírala), se vyměřovací základ vypočítat nedá. Rodičovský příspěvek nehraje žádnou roli (je to sociální dávka) a doba rodičovské dovolené, spadá pod vyloučené dny.

Pro výpočet vyměřovacího základu, by mohla hrát roli dovolená, čerpaná po skončení mateřské dovolené a před začátkem rodičovské dovolené. To už ale nyní nijak neovlivníte, a ve výsledku by to nemusel být žádný velký problém.

Jak bylo uvedeno výše, pokud se druhé dítě narodí do 4 roků toho prvního, a pokud jste stále zaměstnaná ve stejné firmě, pak se vám mateřská vypočítá ze stejného základu jako u prvního dítěte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď