Výpočet PPM u druhého dítěte při zkráceném úvazku

Dobrý den, měla bych dotaz, jelikož z práce i ČSSZ mi dali jiné odpovědi.

Jsem na rodičovské dovolené, dítě je dvouleté. Od jejich 7 měsíců jsem se vrátila do práce na částečný úvazek 0.2 formou dodatku k původní smlouvě.

Nyní uvažujeme nad druhým dítětem, ale nevím, jak je to s PPM. Nyní mám samozřejmě plat odpovídající jednomu dni v týdnu, předtím byl plat hezčí.

Kdybych letos otěhotněla, z čeho se mi bude počítat PPM? Z nynějšího výdělku, nebo z původního platu?

Četla jsem si samozřejmě i zákon o nemocenském pojištění, ptala se v práci, kde mi řekli, ze z platu za poslední rok. Na ČSSZ mi řekli, že by mělo asi z původního platu, protože teď bych měla PPM z nynějšího asi 5 tisíc.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Veronika, 21. 1. 2024 16:59
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.02.2024 19:07 napsal/a:

Dobrý den,

Svým způsobem je správná jak odpověď, kterou jste dostala od ČSSZ, tak současně i odpověď, kterou vám dali v zaměstnání :)

Obecně platí, že mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) se vypočítá z denního vyměřovacího základu, který se obvykle odvíjí od příjmů v zaměstnání, za posledních 12 měsíců, před tím než je nástup na mateřskou.

Z tohoto obecného pravidla, je ale řada výjimek, nebudu to teď explicitně vyjmenovávat – viz poměrně dlouhý paragraf 18, v zákonu o nemocenském pojištění.

Pro vás je podstatné, že u mateřské na druhé dítě, je jedna specifická výjimka, která se týká maminek, které pracují stále ve stejném zaměstnání, a druhé dítě se jim narodí do 4 roků věku toho prvního.

Toto ustanovení, se týká právě takových situací, jakou nyní řešíte vy. Zákon předpokládá, že u mnoha maminek, dochází po skončení první rodičovské ke snížení příjmu, například právě z důvodu zkrácení úvazku.

A proto stanoví, že u druhé mateřské, se nejprve vypočítá aktuální denní vyměřovací základ (který by se vypočítal z toho 0,2 úvazku a byl by tedy dost nízký) a ten se porovná s denním vyměřovacím základem, který jste měla u druhého dítěte.

A pro výpočet PPM na druhé dítě se použije ten vyměřovací základ, který je vyšší. Viz paragraf 19, odstavec 3, zákon o nemocenském pojištění:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Pokud má nyní první dítě 2 roky, a vy byste otěhotněla někdy v „dohledné době“ (tak abyste měla nástup na druhou mateřskou dříve, než prvnímu dítěti budou 4 roky), tak se vám PPM na druhé dítě vypočítá ze stejného vyměřovacího základu, jako u první mateřské (tj. z výplaty, kterou jste měla v zaměstnání před první mateřskou).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď