Přihlášení na Úřad práce – 2 dny v novém zaměstnání

Dobrý den, potřebuji se zeptat:

31. 1. 2024 jsem ukončila pracovní poměr a nastoupila na jiné místo. V této práci ale zůstat nemohu a chci se hlásit na úřad práce.

Když s sebou budu mít výpověď z pracovního poměru, který skončil 31. 1. 2024 bude to stačit? V nové práci jsem byla jen 2 dny.

Nebo musím mít i ukončení té nové? Budu se hlásit 3 pracovní dny od ukončení.

Dotaz poslal/a: Zuzana, 03.02.2024 7:31
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.02.2024 20:15 napsal/a:

Dobrý den,

Při registraci na Úřadu práce, je vždy zajímá především poslední ukončená činnost (zaměstnání, podnikání nebo nějaká náhradní doba zaměstnání).

Pokud se nyní půjdete přihlásit na Úřad práce, pak je bude zajímat především poslední ukončené zaměstnání. A to i v případě, že jste v nové práci byla jen velmi krátkou dobu (2 dny).

Předpokládám, že pracovní poměr v novém zaměstnání, byl ukončen během zkušební doby a jednalo se o zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

Je celkem jedno, jestli došlo k ukončení z vaší strany nebo ze strany zaměstnavatele (resp. pokud došlo k ukončení zaměstnání z vaší strany bez vážného důvodu, tak to může mít vliv na výpočet podpory v nezaměstnanosti – podpora bude nižší, po celou dobu jenom 45 %).

Na Úřadu páce, bude potřebovat i potvrzení o průměrném výdělku z posledního zaměstnání.

Je-li pracovní poměr ukončen ve zkušební sobě, a v zaměstnání bylo odpracováno méně než 21 dní, tak se pro výpočet podpory nedá použít průměrný výdělek, ale bude se vycházet z pravděpodobného výdělku.

viz paragraf 355, zákoník práce:

Pravděpodobný výdělek § 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

a dále také paragraf 50, zákon o zaměstnanosti:

Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci § 50

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti musí být splněna podmínka „minimální odpracované doby“.

Pokud není splněna v posledním zaměstnání (což nebude), tak se započítají i všechna předchozí zaměstnání, která spadají do období předchozích 2 roků (posledních 24 měsíců).

Případně se může započítat i náhradní doba zaměstnání (mateřská, rodičovská, nemocenská, dobrovolnická činnost, péče o jinou osobu, apod.).

Podpora je buď 65 % (1 a 2 měsíc), 50 % (3 a 4 měsíc) a 45 % (zbytek doby) - platí při ukončení zaměstnání ze strany zaměstnavatele, nebo při vážném důvodu. Pokud je ukončení zaměstnání z vaší strany bez vážného důvodu, tak je podpora jenom 45 % po celou dobu.

Obecně platí, že na Úřad páce je dobré jít od 3 pracovních dní, od ukončení posledního zaměstnání. Je tam ale možné zajít i kdykoliv později (pak ale doba evidence nemusí plynule navazovat na ukončené zaměstnání).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2024:

Výše podpory v nezaměstnanosti po dlouhodobé nemocenské

-

Dobrý den, prosím o radu. Po 33 letech u jednoho zaměstnavatele jsem po těžce prodělaném covidu dala výpověď (dohodou 31. 3. 2023). Od 27. 3. 2023 do 9. 4. 2024 jsem pobírala nemocenské dávky. Od 10. 4. 2024 jsem v evidenci na ÚP, kde mi bylo 29. 4. 2024 sděleno, že nesplňuji podmínky pro výpočet […]

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná. Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní. Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu? Děkuji

Zobrazit odpověď