Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná.

Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní.

Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Líba, 14.02.2024 14:47
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.02.2024 16:08 napsal/a:

 

Dobrý den,

Pokud nyní nejste vedená v evidenci Úřadu práce, a jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP), si platíte sama zdravotní pojištění a dobrovolné důchodové pojištění, pak vám ale nevzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Jednou z hlavních podmínek, pro nárok na podporu pro nezaměstnané, je minimální doba účasti na důchodovém pojištěníalespoň 12 měsíců, za poslední 2 roky.

Nepočítá se ale jakákoliv účast na důchodovém pojištění, ale pouze zaměstnání nebo podnikání (nebo případně náhradní doba zaměstnání).

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 39, odstavec 1:

§ 39

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který 

a) získal v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,

Pokud si nyní platíte dobrovolné důchodové pojištění, tak se vám sice tato doba počítá pro nárok na budoucí důchod. Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, se vám ale zmíněný půl rok nezapočítá (nejedná se totiž ani o zaměstnání, ani o nějakou výdělečnou činnost).

Na podporu v nezaměstnanosti byste mohla mít nárok pouze za předpokladu, že vám do předchozích 2 roků (posledních 24 měsíců, před začátkem evidence na ÚP), bude spadat alespoň 12 měsíců v zaměstnání, placení sociálního pojištění při podnikání nebo nějaká náhradní doba.

Jako náhradní doba zaměstnání se počítá například péče o dítě do 4 roků (mateřská, rodičovská, apod.), dlouhodobá pracovní neschopnost (po skončení předchozího zaměstnání), péče o nějakou osobu závislou na péči, dobrovolnická činnost, apod.

Dalším omezením by mohlo být i to, že pokud jste v předchozích dvou letech čerpala podporu v nezaměstnanosti, tak je nutné kromě podmínky minimálně 12 měsíců za poslední 2 roky, splnit i další podmínku – minimálně 5 měsíců v novém zaměstnání (pokud předchozí podpora nebyla vyčerpána celá), nebo minimálně 9 měsíců v novém zaměstnání (pokud předchozí podpora byla vyčerpána celá).

Můžete se jít nyní zaevidovat na Úřad práce, jako uchazeč o zaměstnání. Pak vám Úřad práce bude pomáhat s hledáním nového zaměstnání. A stát za vás bude platit i zdravotní pojištění. Na podporu v nezaměstnanosti, vám ale pravděpodobně nárok vznikat nebude.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2024:

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Přihlášení na Úřad práce – 2 dny v novém zaměstnání

-

Dobrý den, potřebuji se zeptat: 31. 1. 2024 jsem ukončila pracovní poměr a nastoupila na jiné místo. V této práci ale zůstat nemohu a chci se hlásit na úřad práce. Když s sebou budu mít výpověď z pracovního poměru, který skončil 31. 1. 2024 bude to stačit? V nové práci jsem byla jen 2 dny. […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti po dlouhodobém marodění v cizině

-

Dobrý den, pracoval jsem v Německu cca 4 roky a poslední rok a půl jsem marodil. Nyní jsem se zaevidoval na ÚP a bylo sděleno, že mám nárok na podporu v nezaměstnanosti vypočítanou z průměru v České republice tj. 39 306 Kč, ale jen 0.15násobku 2 měsíce tj. 5896 Kč, další 2 měsíce 0.12násobek tj. […]

Zobrazit odpověď