Má přítel nárok na mateřskou po převzetí dítěte do péče, i když já ne?

Jsem již několik let v domácnosti (na VZP vedená jako, že pečuji o děti, bez dluhu).

Mám nárok na mateřskou nebo „jen“ rodičovskou?

A je popřípadě možné, aby si partner (zaměstnaný) po převzetí dítěte do péče požádal po šesti týdnech o mateřskou, když bych já měla nárok pouze na rodičovskou??

Děkuji

Dotaz poslal/a: Martina, 16.02.2021 2:47
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.02.2021 19:37 napsal/a:

Dobrý den,

Na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství) zřejmě nárok nemáte. Pokud jste vedená jako osoba pečující o dítě/děti u zdravotní pojišťovny, tak za vás stát hradí jenom zdravotní pojištění. Abyste měla nárok na „mateřskou“ (PPM), musela byste být účastníkem nemocenského pojištění, což je něco jiného.

Velmi zjednodušeně – pokud nejste zaměstnaná, nebo si neplatíte nemocenské pojištění jako OSVČ, tak vám nárok na mateřskou nevzniká. Základní podmínkou je účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní, za poslední 2 roky.

Nárok na PPM, by vám tak mohl vzniknout, jen pokud byste před porodem byla alespoň 270 dní zaměstnaná v zaměstnání, kde by vám vznikla účast na nemocenském pojištění + při splnění dalších podmínek.

Nárok na mateřskou (PPM) může mít i váš partner, pokud je otcem dítěte. Za předpokladu, že splňuje podmínky pro nárok na tuto dávku:

  • Účast na nemocenském pojištění (zaměstnání) alespoň 270 dní za poslední dva roky
  • V době zahájení PPM být účastníkem nemocenského pojištění (být zaměstnaný) nebo případně být v ochranné lhůtě 7 dní do skončení zaměstnání

Otec dítěte může mít na PPM nárok, až od začátku 7 týdne po narození dítě. A to na základě toho, že s vámi uzavře dohodu o převzetí dítěte do péče. Na základě toho si pak v zaměstnání vyřídí mateřskou dovolenou a podá si žádost o peněžitou pomoc v mateřství.

Viz. Zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32:

§ 32

(1) Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má

e) pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu podle odstavce 7, že bude pečovat o dítě; tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte a na dobu nejméně 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích.

Po dobu čerpání PPM, je pak otec dítěte na mateřské dovolené – nesmí vykonávat své současné zaměstnání.

Tj. váš přítel by během čerpání PPM měl v zaměstnání nahlášenou mateřskou dovolenou (22 týdnů). Po tu doby, nemůže v tomto zaměstnání pracovat. Může případně pracovat jinde (uzavřít nějakou dohodu o provedení práce, nebo o pracovní činnosti).

Po skončení výplaty PPM, byste si pak požádala o rodičovský příspěvek, který byste už mohla dále čerpat vy, a přítel zase chodit do práce.

Otec dítěte má také nárok na 1 týden placené otcovské dovolené – tu může čerpat během prvých 6 týdnů po narození dítěte. Viz například zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď