Minimální mzda u práce na DPP

Dobrý den, mám dotaz ohledně práce na DPP.

Když zaměstnavatel nabízí za hodinu 80 Kč čistého, je to v souladu se zákoníkem práce?

Není to méně než minimální mzda?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Michaela P., 08.09.2021 14:12
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.09.2021 16:22 napsal/a:

Dobrý den,

Posuzovat výši čisté mzdy, je poměrně komplikované. Minimální mzda, která je definována Zákoníkem práce a příslušným nařízením vlády (aktuálně Nařízení vlády číslo 487/2020 Sb.), je stanovena, jako minimální hrubá mzda.

Minimální hrubá mzda je v roce 2021 ve výši 15 200 Kč za měsíc, resp. 90,50 Kč za hodinu.

Jedná se ale o minimální hrubou mzdu. Žádná minimální čistá mzda neexistuje.

Kromě toho, je pak stanovena i minimální zaručená mzda (jednotlivé profese, jsou rozděleny do několika kategorií, a podle dané kategorie, se pak odvíjí výše minimální zaručené mzdy).

Na dohodu o provedení práce (DPP), se vztahuje pouze minimální hodinová mzda. Minimální měsíční mzda, nebo minimální zaručená mzda, se na DPP nevztahuje.

Resp. pro přesnost, při práci na DPP, nedostáváte mzdu (plat), ale odměnu za práci na DPP. A tato odměna by neměla být nižší, než minimální hodinová hrubá mzda.

Čistá mzda, se ale ve výsledku může lišit u různých zaměstnanců. I když budou mít 2 různí zaměstnanci, stejnou hrubnou mzdu, ve výsledku pak může mít každý úplně jinou čistou mzdu.

Uvedu 2 příklady (jen pro názornost, možností je mnohem více):

A, Bezdětný zaměstnanec, pracující v zaměstnání na poloviční úvazek (80 hodin/měsíc) za minimální mzdu. V zaměstnání má podepsané prohlášení poplatníka k dani FO, uplatňuje pouze slevu na poplatníka

  • Hrubá mzda = 7 240 Kč (90,5 Kč/hod)
  • Čistá mzda = 5 368 Kč (67,1 Kč/hod)
  • Odvody na sociální (471 Kč), zdravotní (326 Kč), daň (0 Kč) a doplatek do minimálního ZP (1872 Kč)

B, Bezdětný zaměstnanec, pracující na dohodu o provedení práce (DPP v rozsahu 80 hodin/měsíc) za minimální mzdu. V zaměstnání má podepsané prohlášení poplatníka k dani FO, uplatňuje pouze slevu na poplatníka.

  • Hrubá odměna za DPP = 7 240 Kč (90,5 Kč/hod)
  • Čistá odměna za DPP = 7 240 Kč (90,5 Kč/hod)
  • Příjem je pod 10 000 Kč, sociální a zdravotní pojištění se neplatí, daň se také neplatí (je pokryta daňovou slevou na poplatníka)

U těchto dvou případů je vidět, že při stejné hrubé mzdě/odměně, se výsledná čistá mzda/odměna, může velmi výrazně lišit. Tj. vámi zmiňovaných 80 Kč čistého, tedy může být v pořádku, nebo také ne. Na základě čisté mzdy to nejde posoudit.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Práce na DPP:

Pečující osoba a práce na dohodu DPP nebo DPČ

-

Dobrý den, jsem vedena jako pečující osoba druhé osoby, která je ve II. stupni závislosti. Momentálně nepracuji a zdravotní pojištění za mě hradí stát. Je možné si přivydělat formou DPP nebo DPČ? Pokud se nechám zaměstnat na dohodu, kdo bude nadále hradit zdravotní a sociální pojištění a jak je to s nárokem na nemocenskou? Děkuji

Zobrazit odpověď

Z jaké výplaty se bude počítat podpora v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, byla jsem do konce června na hlavní pracovní poměr, ale zavřeli jsme pobočku, tak jsme dostali tři měsíce odstupné, takže podporu dostanu až někdy v říjnu. Ale jelikož hledám práci, tak jsem byla na zkušenou v jedné firmě, ale po dni jsem se rozhodla, že tam nechci. Takže to mám daný jako brigádu […]

Zobrazit odpověď

Zdravotní a sociální pojištění po ukončení rodičovského příspěvku

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svojí situaci. K 30. 6. mi bylo ukončeno pobírání rodičovského příspěvku. Zároveň pracuji na DPP do 10 000 Kč měsíčně. Dítě zatím nikam nedochází, ale od září bude navštěvovat dětskou skupinu. Kdo za mě nyní platí zdravotní a sociální pojištění? Mám se někde nahlásit? Dítě má 2,5 roku. […]

Zobrazit odpověď

Péče o dítě do 7 let – jaké mám možnosti

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké mám / nemám možnosti… Resp. 1. 10. 2022 bude mít syn 4. narozeniny, RP mám do 4 let věku dítěte. Naskytla se mi možnost práce jako průvodce v Lesním klubu. Syn by tam mohl být se mnou. Smlouvu bych měla na DPP. Má otázka je, jak by to […]

Zobrazit odpověď