Nárok na kompenzační bonus pro OSVČ na rodičovské

Dobrý den,

ráda bych se Vás zeptala, zda-li mám jako OSVČ momentálně na vedlejší činnosti, pobírající od března 2020 rodičovský příspěvek, nárok na kompenzační bonusy?

Hradím minimální zálohy na sociálním a zdravotním pojištění pro vedlejší činnost.
Navíc nemocenské pojištění si neplatím.

Děkuji Vám za odpověď.

Dotaz poslal/a: Monika V., 16.02.2021 12:38
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.02.2021 21:07 napsal/a:

Dobrý den,

Obávám se, že tento dotaz je příliš obecný. Nárok na kompenzační bonus, není vyloučen tím, že máte nyní podnikání jen jako vedlejší činnost, a že pobíráte rodičovský příspěvek. Záleží ale pochopitelně na splnění ostatních podmínek (což z vašeho dotazu nijak nevyplývá).

Od začátku druhé vlny epidemie COVID na podzim 2020, byly postupně vyhlašovány jednotlivá kompenzační období – aktuálně jich je již 6. Pro tato období, pokrývající postupně podzim 2020 a i začátek roku 2021, platí podmínky stanovené zákonem 461/2020 Sb.

Aktuálně ale vláda schválila návrh nových podmínek, které by následně mohly platit zpětně od února 2021 a dále. Tyto nové podmínky jsou odlišné, zatím ale nebyly schváleny v Parlamentu a Senátu, tudíž zatím neplatí (a návrh se může ještě změnit).

Podle aktuálních podmínek, je nárok na kompenzační bonus především v případě, že se na vaše podnikání vztahuje nějaké přímé omezení nebo zákaz. Nejčastěji je to spojené s tím, že vám bylo přikázáno uzavřít nebo omezit činnost provozovny.

Případně je i nárok, pokud sice vaše podnikání nebylo přímo omezeno, ale pokud minimálně 80% svých služeb/výrobků dodáváte nějakému subjektu, na který se přímo vztahuje omezení či zákaz.

Kromě toho jsou i další podmínky – například to, že příjem z podnikání (z omezené činnosti) musí být dominantním zdrojem příjmu v rozhodném období (červen – září 2020). Posuzují se příjmy podle § 6, § 7 a § 9 zákona o daních z příjmů. Tj. rodičovský příspěvek nehraje žádnou roli.

U aktuálních kompenzačních období, je ale možné žádat, už jen o poslední 3. Možnost podávat žádost o první 3 období už skončila.

Možnost žádat o kompenzační bonus podle nových podmínek (tj. za únor a březen 2021) zatím není – jedná se jen o návrh a podmínky zatím nebyly schváleny.

Podle nových podmínek, by měl být nárok na kompenzační bonus (až 1000 Kč za jeden den), pokud u vás z důvodu epidemie dojde k poklesu příjmu (tržeb), alespoň o 50%.

Přičemž se to porovnává s průměrným příjmem (tržbami) v předchozích letech (pro období únor/březen 2021 by se posuzoval příjem v období listopad 2018 až leden 2019). Podmínek je ale opět více. A zatím neplatí, takže se z nich zatím nedá vycházet (byla by to jen spekulace „co by, kdyby“).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď