Výpočet podpory v nezaměstnanosti po změně na zkrácený úvazek

Dobrý den,

mám dotaz ohledně výše podpory. Pracovala jsem na plný úvazek do února 2021, pak jsem si úvazek zkrátila na 5 hod.

V březnu jsem šla na nemocenskou, kde jsem doposud. V říjnu chci ukončit pracovní poměr, z důvodu starost o osobu blízkou, a chtěla bych na pracovní úřad.

Dotaz je, z čeho mi budou vypočítávat podporu? Z posledního odpracovaného čtvrtletí nebo z nové smlouvy tedy zkráceného úvazku

Děkuji

Dotaz poslal/a: Iveta V., 02.10.2021 6:01
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.10.2021 15:55 napsal/a:

Dobrý den,

Výše podpory v nezaměstnanosti, je určena příslušným zákonem – konkrétně v paragrafu 50, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004:

§ 50

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů; pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Z výše uvedeného vyplývá, že pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, je určující čistý měsíční výdělek, v posledním ukončeném zaměstnání.

Postup výpočtu průměrného čistého měsíčního výdělku, se pak řídí zákoníkem práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), paragrafy 351 a 362.

Rozhodným obdobím, pro stanovení průměrného výdělku, je předchozí kalendářní čtvrtletí. Poklud byste šla na Úřad práce v říjnu, pak je poslední kalendářní čtvrtletí červenec až září.

Vzhledem k tomu, že během těchto měsíců, jste byla v pracovní neschopnosti, tak není z čeho spočítat průměrný čistý měsíční výdělek (nemocenská se „nepočítá“).

V takovém případě, se namísto průměrného výdělku, dá použít pravděpodobný výdělek. Tj. to, co byste si vydělala, kdybyste pracovala.

Pravděpodobný výdělek, by měl tedy odpovídat tomu, co máte v pracovní smlouvě (tomu, co je obvyklé pro vaši pracovní pozici/úvazek). Tj. pokud máte pracovní smlouvu na zkrácený úvazek, tak by to mělo odpovídat příjmu, z tohoto zkráceného úvazku.

Viz paragraf 355, zákoník práce:

§ 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. 

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora v nezaměstnanosti:

Výše podpory v nezaměstnanosti po dlouhodobé nemocenské

-

Dobrý den, prosím o radu. Po 33 letech u jednoho zaměstnavatele jsem po těžce prodělaném covidu dala výpověď (dohodou 31. 3. 2023). Od 27. 3. 2023 do 9. 4. 2024 jsem pobírala nemocenské dávky. Od 10. 4. 2024 jsem v evidenci na ÚP, kde mi bylo 29. 4. 2024 sděleno, že nesplňuji podmínky pro výpočet […]

Zobrazit odpověď

Z čeho se mi bude počítat podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, od roku 2017 jsem střídavě na MD/RD postupně se třemi dětmi. V červnu 2024 mi konči RD a zřejmě ukončím pracovní poměr, protože nemám hlídání pro syna. Plánuji se přihlásit na Úřad práce a žádat o podporu v nezaměstnanosti. Otázka je, z čeho mi bude podpora vypočtena? Je možnost, že se bude počítat […]

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď