Co může žena dělat, když je muž na PPM?

Dobrý den, mám velmi specifický případ, ke kterému nikde na celém internetu nemůžu dohledat žádné podklady. Jedná se o takovou netypickou situaci, prosím o radu:

Já:
Zaměstnaná HPP na neurčito
OSVČ vedlejší činnost
Aktuálně: čerpám rodičovský příspěvek na 1. dítě

Manžel:
Zaměstnaný HPP na neurčito

Po porodu a posléze po šestinedělí bychom chtěli, aby čerpal PPM manžel – a až ho dočerpá, já začnu čerpat rodičovský příspěvek na druhé dítě.

Máme namyšlené, že budeme oněch 5 měsíců, co bude manžel na PPM, spolu doma. Manželovo PPM s brigádami (ne u současného zaměstnavatele) a moje práce na IČO nám bude stačit a chceme si užít čas společně, i když se uskromníme.

Můj dotaz zní: Co ale můj HPP zaměstnavatel? Předpokládám, že na těch 5 měsíců bych měla do zaměstnání nastoupit na každý den na 8 hodin, tak jak to bylo ještě před porodem prvního dítěte.

Jaké jsou možnosti, abych oněch 5 měsíců nemusela nastoupit do práce vůbec, ale zároveň nedostala výpověď či paragraf? Jde to vůbec? Jaké mám možnosti?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Barbora J., 16.06.2023 22:33
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.06.2023 15:27 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste nyní doma s dítětem a pobíráte rodičovský příspěvek, a současně máte pracovní poměr na dobu neurčitou, pak máte v zaměstnání rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek, jsou dvě různé věci.

Stejně tak je něco jiného, i peněžitá pomoc v mateřství (PPM) a mateřská dovolená. Aby toho nebylo málo, tak je zde ještě otcovská dovolená, a dávka otcovské poporodní péče (otcovská). Celkem tedy 6 různých věcí, které spolu souvisí jen omezeně.

Před narozením druhého dítěte, v době 6 – 8 týdnů před porodem, můžete nahlásit zaměstnavateli ukončení aktuální rodičovské dovolené, a nastoupit na mateřskou dovolenou. Na tu máte nárok po dobu 28 týdnů (u dvojčat 37 týdnů).

Mateřská dovolená, je čistě o tom, že máte v zaměstnání volno (+ za dobu na mateřské dovolené, vzniká i nárok na řádnou dovolenu, kterou případně můžete čerpat po skončení mateřské, před začátkem druhé rodičovské dovolené).

Pokud splňujete podmínky, pak můžete mít nárok i na peněžitou pomoc v mateřství. Na PPM je nárok také od začátku 6 – 8 týdne, a nárok může být až 28 týdnů (nebo 37 týdnů u dvojčat). I když je to stejné jako u mateřské dovolené, PPM a mateřská dovolená jsou dvě různé věci, které spolu souvisí jen z části.

Po skončení mateřské dovolené, máte možnost v zaměstnání čerpat řádnou dovolenou, a následně rodičovskou dovolenou – na tu je nárok případně až do 3 roků dítěte.

Váš manžel, má možnost v zaměstnání čerpat otcovskou dovolenou. Ta je 14 dní, a může ji mít někdy během prvních 6 týdnů po narození dítěte. Následně může mít v zaměstnání rodičovskou dovolenou. Opět maximálně do 3 roků dítěte.

Na mateřskou dovolenu má nárok pouze žena. Na otcovskou dovolenou má nárok jenom otec dítěte. Rodičovskou dovolenou, ale mohou mít oba rodiče. Klidně i oba současně.

Rodičovská dovolená, ale znamená pouze a jenom to, že zaměstnavatel musí omluvit vaši nepřítomnost v zaměstnání. Během rodičovské dovolené ani nesmíte dostat výpověď (kromě specifických výjimek). Během rodičovské dovolené, za vás platí zdravotní pojištění stát.

Rodičovskou dovolenou, tedy můžete mít s manželem oba současně. Vy si ji v zaměstnání můžete nahlásit až do 3 roků dítěte. Manžel si ji může nahlásit, třeba jen na kratší dobu (třeba jen na dobu, kdy bude pobírat PPM).

Podmínky pro nárok na mateřskou, rodičovskou dovolenou nebo otcovskou dovolenou se řídí zákoníkem práce (viz zde).

Rodičovská dovolená v zaměstnání, neznamená nárok na nějaké finanční prostředky od státu.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství a dávku otcovské poporodní péče (otcovská), se řídí zákonem o nemocenském pojištění. Rodičovský příspěvek spadá pod sociální dávky (zákon o státní sociální podpoře).

Na peněžitou pomoc v mateřství můžete mít nárok vy, už v době před nerozením prvního dítěte (6-8 týdnů před porodem). Manžel na ni může mít nárok až po porodu (od 7 týdne). Vy můžete mít nárok 28 týdnů, manžel jenom 22 týdnů. Nárok na PPM má ale jenom jeden z rodičů. Je případně možné, abyste část PPM čerpala vy a část manžel. Podle toho, kdo bude zrovna tím, kdo primárně pečuje o dítě.

Obdobně i rodičovský příspěvek, může mít jenom jeden z rodičů. Na rodičovský příspěvek, je nárok až po skončení PPM. Na rodičovský příspěvek je nárok do vyčerpání celé částky (aktuálně 300 000 Kč), nebo maximálně do 4 roků dítěte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď