Druhé těhotenství – budu mít znova nárok na mateřskou?

Dobrý den, mám smlouvu v práci na dobu neurčitou.

V prvním těhotenství jsem normálně měla nárok na mateřskou a po mateřské jsem přešla na rodičovskou dovolenou, která mi skončila koncem června 2022.

Jelikož jsem neměla hlídání pro dceru, domluvila jsem se v práci na dvouměsíční neplacené dovolené.

V září 2022 jsem nastoupila do práce a v únoru 2023 jsem znova otěhotněla. Mohla bych se zeptat, jestli budu mít znova nárok na mateřskou?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Michaela, 30.08.2023 9:01
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.09.2023 14:58 napsal/a:

Dobrý den,

Vzhledem k tomu, že máte v zaměstnání smlouvu na dobu neurčitou, tak byste zřejmě měla splňovat všechny podmínky, pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Protože jste zaměstnaná bez přerušení již několik roků, nevidím žádný důvod, proč byste neměla mít nárok na PPM.

Splňujete jak podmínku minimální doby účasti na nemocenském pojištění, tak i další podmínky.

Do účasti na nemocenském pojištění, se vám započítává celá doba předchozího zaměstnání, včetně předchozí mateřské/rodičovské.

Nyní jste zaměstnaná, a jako těhotnou vás zaměstnavatel ani nemůže propustit (kromě okrajových výjimek, a i tak byste podle všeho byla v ochranné lhůtě).

Nenapadá mne tedy žádný důvod, proč byste neměla mít nárok na PPM i u druhého dítěte.

Pokud vám bude začátek druhé mateřské, vycházet do 4 roků dítěte, pak se pro výpočet PPM může zohlednit i vyměřovací základ, který jste měla před nástupem na první PPM.

Viz paragraf 19, odstavec 3, zákon 187/2006 Sb.:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Pokud bude nástup na druhou mateřskou do 4 roků prvního dítěte, tak se bude porovnávat aktuální vyměřovací základ (posledních 12 měsíců) s vyměřovacím základem, který jste měla před nástupem na první mateřskou.

Pro výpočet PPM u druhé dítěte by se použil ten vyšší (mateřská by pak vycházela stejně, resp. pravděpodobně i o něco málo více, než u prvního dítěte).

Pokud by v době začátku PPM (začíná 8 – 6 týdnů před porodem), měla první dcera již 4 roky, pak by se pro výpočet PPM vycházelo z posledních 12 měsíců, tj. jenom z příjmů v zaměstnání po skončení rodičovského a neplaceného volna.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď