Konec pracovní smlouvy – co dělat, když nemám hlídání pro dítě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli když syn má 2 roky a 6 měsíců, a já chodím do práce, ale hlídání mi skončilo a nemá ho kdo hlídat, jestli mě zaměstnavatel musí ukončit pracovní smlouvu, abych mohla být se synem?

Dotaz poslal/a: Adriana, 04.07.2023 15:14
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.07.2023 14:26 napsal/a:

Dobrý den,

V dotazu nepíšete, jak to máte (nebo jak jste to měla) s rodičovskou dovolenou? Tedy jestli jste v zaměstnání měla kratší rodičovskou dovolenou (například jen do 2 roků dítěte), a následně začala pracovat zpátky v původním zaměstnání?

Nebo jestli případně ještě stále čerpáte rodičovskou dovolenou v původním zaměstnání (nárok je do 3 roků dítěte), a v dotazu zmiňovaná práce, je jen nějaký přivýdělek během rodičovské?

Pokud se jedná o situaci, kdy jste měla kratší rodičovskou dovolenou, pak je zde několik možností.

První možností je obnovení rodičovské dovolené. Podle zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 196 – viz dále), je nárok na rodičovskou dovolenou, až do 3 narozenin dítěte.

§ 196 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

V zaměstnání byste tedy mohla zaměstnavateli oznámit, že si ještě na půl roku půjdete znovu rodičovskou dovolenou, a budete doma s dítětem.

Zákoník práce, sice explicitně nemluví o nějakém „obnovení“ ukončené rodičovské dovolené, z logiky jeho znění to ale vyplývá. Do 3 narozenin dítěte, máte právo na rodičovskou dovolenou.

Poznámka: během letošního roku – pravděpodobně na konci prázdnin nebo na začátku podzimu, začne platit novela zákoníku práce, která mimo jiné obsahuje úpravu tohoto paragrafu – bude zde uvedeno, že o rodičovskou dovolenou může zaměstnanec žádat i opakovaně.

Obnovení již dříve ukončené rodičovské dovolené by znamenalo, že můžete zůstat dalšího půl roku doma s dítětem. Zdravotní pojištění za vás bude platit stát. Doba na rodičovské dovolené, se počítá jako doba důchodového pojištění.

S rodičovskou dovolenou, ale není spojen nárok na nějaké dávky. Pokud jste již vyčerpala rodičovský příspěvek (sociální dávka od Úřadu práce), pak byste těchto 6 měsíců neměla žádný příjem (může být případně nárok na běžné sociální dávky, jako přídavky na dítě, příspěvek na bydlení nebo dávky hmotné nouze).

Další možností, je požádat zaměstnavatele o zkrácení úvazku (například na poloviční). Nebo požádat o možnost práce na dálku (možnost alespoň částečně pracovat v režimu home-office – pochopitelně za předpokladu, že to povaha vaší práce umožňuje).

S nárokem na zkrácení úvazku nebo na práci z domu (home-office) je to složitější. Aktuální znění zákoníku práce není příliš konkrétní. V novele zákoníku práce, dojde ke zpřesnění podmínek. I nadále ale bude platit, že žádosti o zkrácení úvazku nebo žádosti o home-office, nemusí zaměstnavatel vždy vyhovět (například kvůli vážným provozním důvodům).

Můžete pochopitelně ukončit zaměstnání (dohodou, výpovědí ze strany zaměstnance). Péče o dítě je jedním z tzv. „vážných důvodů“ pro ukončení zaměstnání.

Po skončení zaměstnání, byste tak měla nárok na podporu v nezaměstnanosti v plné výši (první dva měsíce 65% z průměrného výdělek, další dva měsíci 50% a zbytek doby 45%).

Při ukončení zaměstnání dohodou, můžete zaměstnání ukončit v podstatě ihned. U výpovědi je standardní výpovědní doba 2 měsíce (začíná až od začátku následujícího měsíce).  Lepší je tedy se v zaměstnání domluvit.

Ve výsledku by zaměstnavatel ani nemohl brát jako neomluvenou absenci, pokud bystu mu oznámila, že nemáte hlídání pro dítě, a z toho důvodu nepřijdete na směnu. Takové případy už řešily soudy, a nutná péče o dítě, o které byl zaměstnavatel informován, je dostatečnou „omluvou“ pro nepřítomnost na pracovišti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď