Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, když vlastím firmu – společník s.r.o.?

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli se se mohu přihlásit na úřad práce, když jsem dva roky byl zaměstnán a zároveň mám s.r.o., kde mám nějaký finanční pohyb.

Děkuji a s pozdravem

Dotaz poslal/a: Ladislav Š., 01.11.2023 11:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.11.2023 13:33 napsal/a:

Dobrý den,

S nárokem na podporu v nezaměstnanosti, pokud jste aktuálně v pozici majitele/společníka nebo jednatele ve společnosti s ručením omezeným, to může být složitější.

V zákoně o zaměstnanosti se mluví o tom, že majitel/společník/jednatel s.r.o. nemůže být uchazečem o zaměstnání, pokud mu z této pozice plyne příjem vyšší než 1/2 minimální mzdy (aktuálně v roce 2023, tedy více než 8650 Kč)

Viz paragraf 25, odstavec 1, písmeno c:

c) společníkem nebo jednatelem společnosti s ručením omezeným nebo komanditistou komanditní společnosti nebo ředitelem obecně prospěšné společnosti anebo vedoucím organizační složky zahraniční právnické osoby vykonávajícím mimo pracovněprávní vztah k této společnosti pro společnost práci, za kterou je touto společností odměňován a jeho měsíční nebo průměrná měsíční odměna spolu s případným výdělkem (odměnou) podle odstavce 3 přesáhne polovinu minimální mzdy,

Pokud byste měl příjem vyšší než polovinu minimální mzdy, pak vás Úřad práce nemůže zařadit ani do evidence uchazečů o zaměstnání (což je první předpoklad pro nárok na podporu).

Zákon o zaměstnanosti dále explicitně uvádí, že u majitele/společníka/jednatele s.r.o.,  není ani nárok na podporu v nezaměstnanosti (bez ohledu na výši příjmu) – viz paragraf 39, odstavec 2, písmeno e):

(2) Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání,

e) který je ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, v postavení některé z osob uvedených v § 25 odst. 1 písm. c) až f) a s); k výši příjmu nebo odměny se přitom nepřihlíží, to neplatí pro člena bytového družstva, který vykonává práci nebo činnost pro bytové družstvo mimo pracovněprávní vztah nebo je pověřen obchodním vedením bytového družstva.

Záleží tedy i na tom, co to znamená „nějaký finanční pohyb“. V praxi to na Úřadech práce zpravidla funguje tak, že můžete doložit (například formou čestného prohlášení), že vám daná s.r.o. nevytváří vůbec žádný příjem, pak může vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Nejjednodušším řešením tedy je, zajít přímo na Úřad práce, tam jim popsat svoji aktuální situace, a oni vám řeknou, zda za takových podmínek máte/nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora v nezaměstnanosti:

Z čeho se mi bude počítat podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, od roku 2017 jsem střídavě na MD/RD postupně se třemi dětmi. V červnu 2024 mi konči RD a zřejmě ukončím pracovní poměr, protože nemám hlídání pro syna. Plánuji se přihlásit na Úřad práce a žádat o podporu v nezaměstnanosti. Otázka je, z čeho mi bude podpora vypočtena? Je možnost, že se bude počítat […]

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek DPP při PvN

-

Dobrý den, manželka je registrová jako uchazeč o zaměstnání na ÚP, pobírá PvN, může mít dohodu DPP nebo DPČ (je domovnice) jako člen samosprávy Sdružení vlastníků byt. jednotek? Výdělek by činil asi 1900,- Kč měsíčně. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď