Nástup do práce při pobírání rodičovského příspěvku

Momentálně dcera (3 roky) nastoupila do školky. Já jsem zatím doma a pobírám rodičovský příspěvek do doby, než bude dceři 4 roky.

Hledám práci na HPP a chtěla bych se zeptat na to, že když nastoupím do práce, jestli mi bude rodičovský příspěvek odebrán?

Předchozí pracovní poměr mi skončil v době rodičovské dovolené a tak jsem hlášena na ÚP.

Zdravotní a sociální za mě teda hradí stát a já se chci zeptat na to, jestli to bude hradit normálně zaměstnavatel, až nastoupím do práce nebo pořád stát?

Mám se někam hlásit, až nastoupím do práce?

A jak je to s tím, že kdybych náhodou třeba po zkušební době dostala výpověď, tak se mám hlásit na Úřad práce?

Nebo to hlásí zaměstnavatel sám? A mohu případně v takové situaci “být”  než bych si našla další práci a bude mi tedy pokračovat rodičovský příspěvek, než ho doberu?

Ptám se z toho důvodu, protože se snažíme o druhý a bohužel nevím, kdy se nám zadaří. A ještě jsem se chtěla zeptat, že kdyby se mi podařilo otěhotnět a já bych v té práci nějakou dobu pracovala, budou se mi počítat odpracované dny, abych mohla mít nárok na mateřskou dovolenou?

Děkuji předem moc za odpověď

Dotaz poslal/a: Klarys, 02.10.2023 0:45
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.10.2023 18:18 napsal/a:

Dobrý den,

Během rodičovské dovolené (což se vás ale netýká) nebo i v době kdy jste doma s dítětem a „jenom“ pobíráte rodičovský příspěvek, můžete bez větších omezení pracovat v nějakém zaměstnání nebo podnikat jako OSVČ.

Během „rodičovské“ můžete pracovat jak na nějaké brigádě (přivýdělek formou dohody DPP nebo DPČ), tak je možné mít i práci na HPP v pracovním nebo služebním poměru.

Rodičovský příspěvek, sice spadá pod sociální dávky (vyřizuje se na ÚP), na rozdíl od jiných sociálních dávek, se u něj ale nijak neřeší vaše aktuální příjmy. Na rodičovský příspěvek je nárok, i když chodíte do zaměstnání a máte libovolně vysoký příjem.

Je zde pouze omezení, že musí být zajištěna řádná celodenní péče o dítě. U dětí do dvou roků to znamená, že nesmí být ve školce nebo v jeslích po dobu delší než 92 hodin měsíčně (ale to už se vás netýká). U starších dětí, už takové omezení není.

Můžete tedy nyní nastoupit do zaměstnání na HPP nebo i jinou formou. Můžete pracovat na plný nebo zkrácený úvazek. Výše příjmu ze zaměstnání není nijak omezena. Dítě může normálně chodit do školky bez omezení, a pro vás budou platit všechny běžné podmínky, jako pro ostatní zaměstnance.

V zaměstnání za vás bude zaměstnavatel odvádět standardní odvody. Resp., platí to pro situaci, kdy budete pracovat na HPP, nebo pokud to bude dohoda DPP s příjmem nad 10 000 Kč nebo dohoda DPČ s příjmem od 4000 Kč.

Z hrubé mzdy se vám bude strhávat 4,5% na zdravotní pojištění a 6,5% na sociální pojištění (od začátku roku 2024 i 0,6% na nemocenské pojištění).

Po dobu, kdy ještě budete dostávat rodičovský příspěvek, za vás bude zdravotní pojištění dále platit stát.

Nebudete tedy mít povinnost platit případný doplatek do minimálního zdravotního pojištění (týkalo by se situace, kdy byste pracovala například na zkrácený úvazek a měla měsíční příjem menší než je minimální mzda).

Pokud by vám nové zaměstnání skončilo ještě ve zkušební době (nebo i kdykoliv později), tak můžete jít na Úřad práce, a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. I kdyby vám nové zaměstnání skončilo třeba už jen po 2 týdnech.

Do „minimální odpracované doby“ pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, se vám počítá jako „náhradní doba zaměstnán“, i předchozí doba, kdy jste byla doma s dítětem a pobírala RP.

Pro případný nárok na druhou mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství u dalšího dítěte), byste ale musela v zaměstnání odpracovat alespoň 270 dní.

Resp. nejméně 270 kalendářních dní byste musela být v pracovním nebo služebním poměru (nebo vykonávat jinou činnosti, na základě které by vám vznikala účast na nemocenském pojištění).

Pokud by část z toho byla například neschopenka z důvodu rizikového těhotenství, tak by to nevadilo.

Podstatné je, abyste před nástupem na další mateřskou (začíná 8 až 6 týdnů před porodem), měla alespoň 270 dní v zaměstnání. A v době nástupu musíte být zaměstnaná, nebo v ochranné době (až 180 dní od skončení zaměstnání).

V novém zaměstnání, máte nárok na placenou neschopenku (nemocenskou) hned od prvního dne. Můžete mít nárok i na ošetřovné na dítě (také hned po nástupu do nové práce, i během zkušební doby).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď