Nástup z RD na PPM – nárok na mateřskou u druhého dítěte

Dobrý den, zajímalo by mě, zda mám nárok na PPM u druhého dítěte.

Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Termín porodu u druhého dítěte mám 1. 3. 2024. První syn bude mít 3 roky 14. 2. 2024.

Bylo mi řečeno, že mám nastoupit na nemocenskou, abych zůstala v ochranné lhůtě a měla nárok na PPM. Je to pravda?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Karolína, 13.07.2023 8:55
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.07.2023 16:28 napsal/a:

Dobrý den,

V dotazu to přímo neuvádíte, ale předpokládám, že nyní jste doma s prvním dítětem na rodičovské dovolené. Vzhledem k věku dítěte, by vám rodičovská dovolená měla končit 14. 2. 2024 (v den 3 narozenin dítěte).

Dále v dotazu uvádíte předpokládaný termín porodu druhého dítěte na začátku března 2024. V takovém případě, vám vychází termín začátku druhé mateřské dovolené, už v první polovině ledna 2024.

Začátek mateřské dovolené (a současně i nárok na peněžitou pomoc v mateřství), je už v době 6 až 8 týdnů před porodem (tedy cca od 5. 1. 2024 do 19. 1. 2024).

Termín nástupu na druhou mateřskou, byste tedy měla mít ještě během aktuální rodičovské dovolené.

V lednu 2024, byste tedy ukončila současnou rodičovskou dovolenou a ihned zahájila mateřskou dovolenou s druhým dítětem

Moc nerozumím tomu, proč tedy řešíte nemocenskou a ochrannou dobu?

Pokud máte pracovní poměr na dobu neurčitou, pak během rodičovské dovolené nemůžete dostat výpověď. K ukončení zaměstnání, by mohlo dojít jen při nějaké specifické situaci – například pokud by váš zaměstnavatel ukončoval činnost.

Výpověď byste ostatně nemohla dostat, ani pokud by vám rodičovská dovolená končila dříve. Pokud jste již těhotná, pak je zde opět zákaz výpovědi pro těhotné ženy.

Ochranná doba (až 180 dní) se týká pouze případů, kdy dojde k ukončení zaměstnání během těhotenství. To by ale neměl být váš případ.

Co se týká nemocenské, tak během rodičovské dovolené, nemáte nárok na nemocenskou. Na nemocenskou by byl nárok, až po skončení rodičovské dovolené. To už byste ale měla být na mateřské dovolené s druhým dítětem.

Podle toho, co uvádíte v dotazu, byste měla mít nárok na mateřskou dovolenou a PPM i u druhého dítěte. Na druhou MD byste nastupovala ještě před koncem současné RD (resp. RD by se ukončila k datu začátku druhé MD).

Tím, že se vám druhé dítě narodí do 4 roků prvního dítěte, tak se vám bude PPM počítat ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte. Výsledná mateřská by tedy měla být stejná (nebo mírně vyšší), jako u prvního dítěte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď