Proplacení zbytku dovolené po ukončení pracovního poměru

Dobrý den,

V době mé pracovní neschopnosti zanikla firma, ve které jsem pracoval. Skončil jsem PP dohodou.

Mám nárok na proplacení zbytku dovolené, kterou jsem nestihl vyčerpat?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Vladimír L., 02.7.2023 8:03
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.07.2023 9:37 napsal/a:

Dobrý den,

Ukončení zaměstnání, je jediný případ, kdy zákoník práce připouští proplacení nevyčerpané dovolené. Ve všech ostatních případech, není možné dovolenou proplatit, ale musí být vyčerpána (převádí se případně do dalšího roku, nebo eventuálně může i „propadnout“).

Pokud dochází k ukončení pracovního poměru (a je úplně jedno, jestli je to dohodou, výpovědí od zaměstnance, nebo od zaměstnavatele; roli nehraje ani důvod pro ukončení zaměstnání), pak nabízí zákoník práce dvě možnosti:

  • Proplacení nevyčerpané dovolené (zaměstnavatel musí vyplatit náhradu mzdy za nevyčerpanou dovolenou společně s poslední výplatou ze zaměstnání)
  • Převedení nevyčerpané dovolené k novému zaměstnavateli (vyžaduje to dohodu mezi současným a novým zaměstnavatelem; v praxi se moc nepoužívá)

Došlo-li tedy u vás k ukončení pracovního poměru dohodou (důvod není podstatný, to že se jedná o zánik firmy, nehraje žádnou roli), pak máte podle zákoníku práce nárok na proplacení nevyčerpané dovolené.

Je zde pouze jedna výjimka, která se týká nevyčerpané dodatkové dovolené. Na dodatkovou dovolenou, je nárok u některých profesí (například práce v podzemí, nebo při zvláště obtížené práci).

Dodatková dovolená, by se měla vždy čerpat jako první. Na náhradu mzdy za nevyčerpanou dodatkovou dovolenou, tedy není nárok (proplacení dodatkové dovolené není možné). U standardní dovolené ale nárok je.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 222:

§ 222 Náhrada za dovolenou

(1) Zaměstnanci přísluší za dobu čerpání dovolené náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

(2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.

(3) Jestliže vznikne zaměstnanci právo na náhradu mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou nebo její část, tato náhrada přísluší ve výši průměrného výdělku.

(4) Zaměstnanec je povinen vrátit vyplacenou náhradu mzdy nebo platu za dovolenou nebo její část, na niž ztratil právo, popřípadě na niž mu právo nevzniklo.

(5) Náhradu mzdy nebo platu za nevyčerpanou dodatkovou dovolenou není možné poskytnout; tato dovolená musí být vždy vyčerpána, a to přednostně.

Společně s poslední výplatou, by vám tedy měl zaměstnavatel vyplatit i náhradu mzdy za nevyčerpanou dovolenou. Náhrada mzdy (proplacení dovolené) se vypočítá běžným způsobem, jako při čerpání dovolené – vychází se z průměrného výdělku za předchozí kalendářní čtvrtletí.

To, že jste při ukončení zaměstnání v pracovní neschopnosti, by ale nemělo hrát roli. Na proplacení dovolené by měl být nárok v každém případě.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní právo a mzdy:

Co dělat, když v neschopence končí pracovní smlouva?

-

Dobrý den, chci se zeptat: Jsem na neschopence od ledna tohoto roku a ještě minimálně 2 měsíce budu a nyní mi končí v práci smlouva. Od zaměstnavatele už vím, že mi smlouvu neprodlouží, protože jsem právě na neschopence a nejsem v práci. Chci se zeptat, jak je to s Úřadem práce? Musím i v neschopence […]

Zobrazit odpověď

Pečující osoba a práce na dohodu DPP nebo DPČ

-

Dobrý den, jsem vedena jako pečující osoba druhé osoby, která je ve II. stupni závislosti. Momentálně nepracuji a zdravotní pojištění za mě hradí stát. Je možné si přivydělat formou DPP nebo DPČ? Pokud se nechám zaměstnat na dohodu, kdo bude nadále hradit zdravotní a sociální pojištění a jak je to s nárokem na nemocenskou? Děkuji

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď

Výpověď – pracovní poměr na dobu určitou

-

Dobrý den, známý pracoval na HPP smlouva na dobu určitou 1 rok. Před vypršením této doby nová smlouva na dobu určitou, ale pouze na 1 měsíc (do 31.3.) Dne 12. 3. mu bylo oznámeno, že už do práce chodit nemá, do konce měsíce má volno dovolenou a k poslednímu dni v březnu konec pracovní smlouvy. […]

Zobrazit odpověď