Výpověď během neschopenky (rizikové těhotenství)

Dobrý den, jsem ve zkušební době a zjistila jsem, že jsem těhotná.

K práci na HPP mám ještě práci na DPČ, kterou vykonávám z domova. Aktuálně jsem na nemocenské kvůli těhotenství, kdy práci na DPČ dělám, jelikož mne nijak neomezuje.

Chci se zeptat, jak by to bylo v případě, že by mne ze zaměstnání vyhodili z důvodu dlouhé pracovní neschopnosti.

Vím, že dávky by mi platil stát, ale musela bych se přihlásit na úřad práce? Mohla bych stále vykonávat práci na DPČ?

Tato práce je pro mne důležitá, jelikož bych ji ráda měla i při rodičovské.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Anna, 11.08.2023 9:51
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.08.2023 18:21 napsal/a:

Dobrý den,

Během neschopenky (bez ohledu na délku), vás zaměstnavatel rozhodně nemůže „jen tak vyhodit“. Během pracovní neschopnosti, zakazuje zákoník práce výpověď z běžných důvodů, jako je nadbytečnost, organizační důvody, apod.

Výpověď během neschopenky, je možná jen ve zvláštních případech. Například, pokud by docházelo k zániku firmy nebo její části. Nebo pokud by se firma stěhovala do jiného města, a další podobné výjimky.

Druhá věc je ta, že pokud jste těhotná, tak také nemůžete dostat výpověď. Je to stejné, jako u neschopenky.

Během těhotenství, může pracovní poměr skončit, jen pokud je ukončen dohodou, nebo pokud je to pracovní poměr na dobu určitou, nebo pokud by to byla nějaká výjimka (rušení firmy, apod. – viz paragraf 54, ZP).

Viz paragraf 53 odstavec 1, písmeno a) a d), Zákoník práce:

§ 53 Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem

(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je 

a) v době, kdy je zaměstnanci nařízena karanténa nebo je uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,

d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnanec čerpá otcovskou dovolenou anebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

Pokud tedy nemáte v plánu ukončit pracovní poměr dohodou se zaměstnavatelem, nebo pokud nemáte pracovní poměr na dobu určitou, pak není příliš pravděpodobné, že by vám během neschopenky pracovní poměr skončil.

Pokud máte pracovní poměr na dobu neurčitou, pak by pro vás ani nebylo příliš výhodné ukončovat nyní zaměstnání dohodou. S ohledem na následnou mateřskou a rodičovskou dovolenou, je lepší, když jste i nadále zaměstnaná.

Pokud by k tomu ale z nějakého důvodu došlo, pak nemá smysl chodit na Úřad práce. Během pracovní neschopnosti, vás na Úřadu práce nemohou zaevidovat do evidence uchazečů o zaměstnání. A nemůže tedy vzniknout ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Neschopenka, která byla zahájena během pracovního poměru, může pokračovat i nadále. A i nadále může být nárok na nemocenské dávky (do porodu, resp. do případného začátku PPM).

Během neschopenky, je možné dále pracovat – například na zmíněnou dohodu DPČ. Pouze ale za předpokladu, že tím není porušen léčebný režim. Tj. omezení, která vám stanoví lékař, včetně vycházek. Předpokladem je i to, že aktuální neschopenka, se vztahuje jen na HPP, a ne na DPČ.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď