Mohu dostat výpověď v průběhu druhého těhotenství?

Dobrý den, v průběhu mateřské dovolené dojde k organizační změně, kterou bude zrušeno mé pracovní místo, a budu tak nadbytečná.

Jestli to chápu správně, výpověď pro nadbytečnost dostat nemohu, ale po uplynutí mateřské dovolené a rodičovské dovolené již výpověď obdržet mohu.

Můj dotaz zní, jelikož jsem měla od začátku v plánu před skončením rodičovské dovolené znovu otěhotnět, zda se tím prodlužuje ochranná doba, nebo mi může zaměstnavatel doručit výpověď po skončení první rodičovské dovolené a já tak budu s druhým těhotenstvím nezaměstnaná.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Kateřina, 10.07.2023 19:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.07.2023 8:58 napsal/a:

Dobrý den,

Zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), zakazuje možnost „běžné“ výpovědi v několika různých situacích – viz paragraf 53. Jedná se především o zákaz výpovědi:

  • U těhotné zaměstnankyně
  • Během rodičovské dovolené
  • Během mateřské dovolené
  • Během pracovní neschopnosti zaměstnance
  • V době ošetřování dítěte do 10 roků, nebo jiné osoby, nebo během poskytování dlouhodobé péče
  • Během vojenského cvičení
  • Během uvolnění pro výkon veřejné funkce

V době, kdy jste na mateřské nebo rodičovské dovolené, vám tedy zaměstnavatel nesmí dát „běžnou“ výpověď pro nadbytečnost.

Výpověď je možná jen v zvláštních případech. Pokud by například docházelo k zániku firmy, nebo její části. Nebo pokud by případně docházelo k přemístění firmy. Nebo případně i v některých dalších zvláštních případech, jako je například hrubé porušení pracovně právních předpisů – viz paragraf 54, zákoník práce.

Běžná výpověď z organizačních důvodů (pro nadbytečnost, apod.), ale možná není. Pokud by vám zaměstnavatel doručil výpověď během rodičovské nebo mateřské dovolené, pak by taková výpověď byla neplatná.

Po skončení vaší aktuální rodičovské dovolené, bude záležet na tom, zda již budete těhotná nebo ne.

Pokud byste byla po skočení rodičovské už těhotná (a těhotenství oznámila zaměstnavateli), pak je opět výpověď nepřípustná. A to po celou dobu těhotenství a následně i po celou dobu druhé mateřské a rodičovské dovolené.

Pokud byste ale po skončení rodičovské zatím nebyla těhotná, pak už podobná ochrana není. Výjimkou by byla situace, pokud byste ihned po skončení rodičovské dovolené, byla například v pracovní neschopnosti, protože během vaší neschopenky opět nemůžete dostat výpověď.

Zaměstnavatel má ale možnost, pokusit se s vámi domluvit na ukončení pracovního poměru dohodou. To je možné i během rodičovské dovolené, když jste těhotná, apod.

Pokud ale plánujete další těhotenství, pak byste na podobnou dohodu zřejmě neměla přistoupit (k uzavření dohody vás zaměstnavatel nemůže nijak nutit (maximálně vám může nabídnout nějaké hodně vysoká odstupné, pak by to možná bylo na zvážení).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď