Neschopenka a PPM a skončení rodičovské

Dobrý den,

v červnu 2023 jsem vyčerpala rodičovský příspěvek na první dítko a rodičovská dovolená stále běží (v zaměstnání jsem nahlásila do 3 let věku 19. 5. 2024), ale pátrala jsem, když tedy jsem si oficiálně vyčerpala rodičovský příspěvek, jak mám postupovat dál.

Na pojišťovně jsem se ptala, že se mám obrátit na svého zaměstnavatele. Bohužel účetní si taky nevěděla rady, tak mi přepsala v systému kategorii plátců z minulého E na L.

Teď mi nastala další otázka, jsem podruhé těhotná, oficiálně zaměstnaná, ale  v květnu do zaměstnání nenastoupím, z důvodu pokročilého těhotenství, budu mít vůbec nárok na proplacení neschopenky?

A budu pak následně mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství?

Kdyby to byl problém, lze to nějak vyřešit?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana, 22.02.2024 11:33
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.02.2024 18:53 napsal/a:

Dobrý den,

Na rodičovské dovolené, pochopitelně můžete být, i když už nepobíráte rodičovský příspěvek. Jedná se o dvě oddělené věci.

Stát za vás platí zdravotní pojištění buď v době, kdy jste příjemcem rodičovského příspěvku, nebo i v době, kdy jste na rodičovské dovolené.

Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 7, odstavec 1, písmeno c a d:

§ 7

(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

c) příjemce rodičovského příspěvku;

d) ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění;

Stále spadáte do kategorie E (kategorie L se týká „žen v domácnosti“, které pečují o jedno dítě do 7 roků, nebo o dvě děti do 15 roků; jsou tam i nějaká omezení, která neplatí pro kategorii E) – viz například zde (stále jste osobou na rodičovské dovolené podle ZP).

Během rodičovské dovolené, vám nevzniká nárok na nemocenské dávky. Jiné je to po skončení rodičovské dovolené.

Jestliže má vaše dítě třetí narozeniny 19. 5. 2024, tak vám v tento den končí i rodičovská dovolená.

Od následujícího pracovního dne (což je hned pondělí 20. 5. 2024), byste se měla vrátit zpět do zaměstnání, nebo si od tohoto data můžete nechat vystavit neschopenku (ne dříve).

V takovém případě, pak máte nárok na nemocenskou podle běžných podmínek. Prvních 14 dní platí nemocenskou zaměstnavatel (náhrada mzdy za nemoc), která se vypočítá z pravděpodobného výdělku (60%). Od 15 dne platí nemocenskou stát, a zde se bude vycházet z denního vyměřovacího základu před začátkem první mateřské.

Tím, že jste stále zaměstnaná (pracovní poměr vám neskončil, a vzhledem k těhotenství s největší pravděpodobností ani neskončí), splňujete všechny podmínky pro nárok na „placenou neschopenku“ a následně i na další mateřskou.

Do doby účasti na nemocenském pojištění (což je jedna z hlavních podmínek pro nárok na PPM), se vám počítá jak předchozí rodičovská dovolená, tak i následná neschopenka po skončení rodičovské.

Vzhledem k tomu, že druhé dítě by se vám mělo narodit do 4 roků toho prvního, tak se pro výpočet mateřské na druhé dítě použije stejný vyměřovací základ, jako u prvního dítěte.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 3:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Na základě informací, které uvádíte ve svém dotazu, mě nenapadá žádný „problém“ nebo nějaké omezení, které by se mělo týkat vaší situace. Je to poměrně běžná věc pro řadu maminek, které mají dvě děti krátce po sobě. Nevidím v tom nic nestandardního nebo problematického.

Něco jiného by byla situace, kdy byste nyní nebyla na rodičovské dovolené (protože by vám zaměstnání skončilo už někdy během mateřské/rodičovské). Pak by opravdu nebyl nárok na „placenou neschopenku“ nebo následně ani na mateřskou. To se vás ale netýká.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď