Opakovaná pracovní neschopnost – výpověď dohodou, nezaměstnanost

Dobrý den, mám poněkud složitý dotaz v oblasti 56 + a opakované PN.

Koncem roku 2023 jsem onemocněl vážnou nemocí a už nyní vím, že léčba bude minimálně půl roku, a to jen pokud půjde vše dobře.

Už nyní mám plánovanou totální endoprotézu na podzim 2025, která si zase vyžádá půlroční rehabilitaci.

Protože jsem odpovědně (naivně) informoval zaměstnavatele o situaci, tak místo dočasné náhrady je na mě tlačeno, abych podal dohodou výpověď.

Pokud ji nepodám, bylo řečeno, že místo zruší pro nadbytečnost a moji práci na nějaký čas rozdělí mezi ostatní zaměstnance.

Tedy výpověď pro nadbytečnost s odstupným. Ve výsledku budu v cca 57 letech na úřad práce, a to při nepříznivém zdravotním stavu, který ale není trvalého charakteru.

Potřebuji poradit co dál, abych nezůstal bez příjmů, nebo abych případně přeplánoval už plánované operace, dokud je v pořadníku možnost posunutí jen o krátký úsek. Nemohu čekat další rok a i když se samozřejmě pokusím najít zaměstnání, tak si vzhledem k věku a zdravotnímu stavu nedělám iluze.

Pokud přijmu návrh výpovědi dohodou a budu dál na PN, tak z jakého období se mi počítá podpora v nezaměstnanosti? Z posledního skutečného výdělku, nebo z PN?

Pokud po ukončení této PN, budu na nějakou dobu na úřadu práce a následně půjdu na plánovanou operaci, budu mít další PN hrazenou, nebo se budu jen léčit, ale bez nároku na finanční plnění z PN?

Dotaz poslal/a: Karel, 25.01.2024 10:31
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.02.2024 18:03 napsal/a:

Dobrý den,

Nevím, jestli se ve vašem dotazu úplně správně orientuji, ale pokusím se reagovat.

1) Zaměstnavatel vás nemůže nijak „donutit“ abyste pracovní poměr ukončil dohodou. Může vám tuto možnost nabídnout, vy s tím ale nemusíte souhlasit.

Pokud jste nyní v pracovní neschopnosti, tak vám zaměstnavatel ani nemůže dát výpověď pro nadbytečnost. Výpověď během neschopenky je možná jen při některých dosti specifických důvodech – například pokud by se rušila firma nebo její část, apod.

Tj. pokud jste nyní na neschopence, tak asi není dobré ukončovat pracovní poměr dohodou. A výpověď můžete dostat nejdříve až po skončení neschopenky. Pak bude výpovědní doba 2 měsíce a máte nárok i na odstupné (podle doby v zaměstnání to mohou být až 3 měsíční platy).

2) Pokud byste ukončil pracovní poměr a byl dále v pracovní neschopnosti, tak máte i dále nárok na nemocenské dávky. Neschopenka by vám pokračovala, dokud by ji neukončil lékař.

Na nemocenské dávky může být nárok až 380 dní od začátku neschopenky (po vyčerpání této maximální doby, je možné požádat o prodloužení – tam už ale záleží na vyjádření posudkového lékaře).

3) Během neschopenky vám nevzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti. Na Úřad práce je možné jít až po ukončení pracovní neschopnosti.

Výpočet podpory pak závisí na tom, kdy byl ukončen pracovní poměr, a jak dlouho jste byl/budete v pracovní neschopnosti.

Pokud byste po skončení zaměstnání byl ještě nějakou dobu na neschopence, tak se pak podpora může vypočítat z průměrné mzdy v ČR a je jenom minimální. Jinak se výpočet provádí z průměrného výdělku (nebo případně z pravděpodobného).

Z průměrného (nebo pravděpodobného výdělku), by se podpora počítala i při výpovědi, až po skončení neschopenky.

4) Pokud budete nějakou dobu na Úřadu práce, a pak půjdete na operaci, tak nebudete mít nárok na nemocenskou.

Po skončení zaměstnání, může být nárok na nemocenské dávky, jenom pokud neschopenka začala ještě během pracovního poměru, nebo maximálně do 7 dní, od ukončení pracovního poměru.

Na Úřadu práce, za vás stát platí jenom zdravotní pojištění. Není ale placeno nemocenské pojištění, a tak nezaměstnaní nemohou mít nárok na placenou neschopenku.

Pozor také na to, že pokud by došlo k vyčerpání maximální podpůrčí doby (380 dní), tak na další placenou neschopenku může být nárok až po nějaké době.

Pro dalších 380 dní je nutné odpracovat alespoň 190 dní. Jinak je nárok na nemocenské dávky jenom kratší dobu.

Jak to ale přesně u vás bude, závisí na tom, zda jste nyní stále na neschopence, kdy bude případně ukončena pracovní neschopnost, kdy budete mít další operaci, a na dalších faktorech. Možností, jak to přesně může být dále, je více.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora v nezaměstnanosti:

Z čeho se mi bude počítat podpora v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, od roku 2017 jsem střídavě na MD/RD postupně se třemi dětmi. V červnu 2024 mi konči RD a zřejmě ukončím pracovní poměr, protože nemám hlídání pro syna. Plánuji se přihlásit na Úřad práce a žádat o podporu v nezaměstnanosti. Otázka je, z čeho mi bude podpora vypočtena? Je možnost, že se bude počítat […]

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek DPP při PvN

-

Dobrý den, manželka je registrová jako uchazeč o zaměstnání na ÚP, pobírá PvN, může mít dohodu DPP nebo DPČ (je domovnice) jako člen samosprávy Sdružení vlastníků byt. jednotek? Výdělek by činil asi 1900,- Kč měsíčně. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď