Pracovní smlouva a evidence na ÚP

Dobrý den, mám 2 zaměstnání obě na pracovní smlouvu.

Na jedné si vydělám 7.000,- hrubého  a u druhého 25.000,- hrubého, toto zaměstnání s vyšší mzdou mi nyní končí k 31. lednu (uplynutí doby určité).

Mám dotaz, zda se mohu evidovat na úřadu práce? Zda mi bude vyplácena podpora?

A jestli bude za mne odvedeno zdravotní pojištění nebo ho budu odvádět v plné výši z pracovního poměru, kde vydělám nyní těch 7.OOO,- hrubého?

V plné výši mi bylo dosud ZP odváděno ze té vyšší mzdy druhého zaměstnání.

Děkuji
S pozdravem

Dotaz poslal/a: A. T., 25.01.2024 9:09
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.01.2024 16:05 napsal/a:

Dobrý den,

Jako uchazeč o zaměstnání (osoba vedená v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce), můžete vykonávat některá zaměstnání – může to být práce v pracovním (nebo služebním) poměru, nebo práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Nesmí se jednat o práci na dohodu o provedení práce (DPP), nesmí to být podnikání jako OSVČ.

Příjem z takové práce (DPČ nebo pracovní/služební poměr), nesmí být vyšší než jedna polovina minimální mzdy. Měsíční hrubá mzda, během evidence na ÚP, tedy v roce 2024 nesmí být vyšší než 9 450 Kč.

Viz. zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25, odstavec 3:

(3) Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání 

a) výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo

b) výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Uchazeč o zaměstnání je povinen krajské pobočce Úřadu práce výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti, a ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny. V případě výkonu více činností se pro účely splnění podmínky měsíčního výdělku měsíční výdělky (odměny) sčítají.

Takže pokud vám nyní na konci ledna skončí jedno zaměstnání, kde máte vyšší příjem, a zůstane vám jenom druhé zaměstnání (kde máte příjem 7000 Kč), tak můžete jít na Úřad práce, a můžete být zaevidována jako uchazeč o zaměstnání.

Nebude vám ale vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti. V době, kdy máte nějaké jiné zaměstnání (během evidence na ÚP), není nárok na výplatu podpory v nezaměstnanosti. Výše příjmu nehraje roli.

Na podporu byste mohla mít nárok pouze v případě, že byste neměla žádné zaměstnání.

Po dobu vedení v evidenci na Úřadu práce, za vás bude zdravotní pojištění platit stát.

V zaměstnání (kde máte příjem 7000 Kč), tedy nebudete muset doplácet doplatek do minimálního ZP, ale bude platit pouze 4,5% z hrubé mzdy (tak jako tomu bylo doposud).

Na Úřadu práce musíte oznámit, že máte další zaměstnání, a budou po vás požadovat, abyste jim pak každý měsíc dokládala výši měsíčního příjmu.

Budete také muset plnit všechny povinnosti uchazeče o zaměstnání – chození na pravidelné schůzky, aktivní spolupráce při hledání nového zaměstnání, atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2024:

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná. Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní. Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu? Děkuji

Zobrazit odpověď

Přihlášení na Úřad práce – 2 dny v novém zaměstnání

-

Dobrý den, potřebuji se zeptat: 31. 1. 2024 jsem ukončila pracovní poměr a nastoupila na jiné místo. V této práci ale zůstat nemohu a chci se hlásit na úřad práce. Když s sebou budu mít výpověď z pracovního poměru, který skončil 31. 1. 2024 bude to stačit? V nové práci jsem byla jen 2 dny. […]

Zobrazit odpověď