Výpověď během neschopenky – kdy mám jít na Úřad práce?

Dobrý den,

rád bych se informoval, jak je to s registrací na UP, při výpovědi ve zkušební době během marodění.

Zda se mám jít registrovat nebo až po skončení neschopenky?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Roman, 07.12.2021 16:20
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.12.2021 16:29 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení vašeho pracovního poměru, pokračuje vaše neschopenka dále, a nadále máte i nárok na nemocenské dávky. Na tom se ukončením pracovního poměru nic nemění.

Během pracovní neschopnosti, ale nemá smysl chodit na Úřad práce. Dokud jste „práce neschopný“, tak vás na Úřadu práce, nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 25, odstavec 2:

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou 

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Z toho následně vyplývá, že během neschopenky, ani nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti (jedním z předpokladů, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání).

Na Úřad práce, byste tedy měl jít až poté, co vám váš ošetřující lékař ukončí neschopenku. Pak byste měl na Úřad zajít do 3 pracovních dní, po ukončení neschopenky (je to možné i později, pak by ale doba evidence na ÚP, už nenavazovala na ukončenou neschopenku).

Viz paragraf 26:

(1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

Po skončení pracovní neschopnosti, pak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud budou splněny příslušné podmínky – doba v pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, se vám případně může započítat jako náhradní doba důchodového pojištění).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní neschopnost a nemocenská:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Co dělat, když v neschopence končí pracovní smlouva?

-

Dobrý den, chci se zeptat: Jsem na neschopence od ledna tohoto roku a ještě minimálně 2 měsíce budu a nyní mi končí v práci smlouva. Od zaměstnavatele už vím, že mi smlouvu neprodlouží, protože jsem právě na neschopence a nejsem v práci. Chci se zeptat, jak je to s Úřadem práce? Musím i v neschopence […]

Zobrazit odpověď

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Nemocenská a ukončení pracovního poměru – mám jít na Úřad práce?

-

Dobrý den, jsem na nemocenské. Zaměstnavatel mě donutil dát výpověď dohodou. V případě, že dohodu nepodepíšu, měl připravené důvody k výpovědi pro porušení pracovní kázně. Její důvody byly neoprávněné, ale musela bych se obrátit na soud. Dohodu jsem tedy podepsala. Jak mám nyní postupovat? Zaevidovat se na úřadu práce? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď