Změna zaměstnaní – nárok na PPM

Dobrý den,

od roku 2012 jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, momentálně jsem na rodičovské se synem. Se zaměstnavatelem jsme podepsali dohodu o ukončení pracovního poměru k 15. 6. 2017 a 16. 6. 2017 nastupuji plynule do nové práce.

Minulý týden jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Bojím se, že když to v nové práci zjistí, propustí mně ve zkušební době. A tak by mne zajímalo, zda budu mít nárok na PPM?

Podmínku nemocenského pojištění po dobu 270 dnů v posledních 2 letech splňuji, ale nevím jak je to přesně s tou ochrannou lhůtou 180 dnů.

Pokud jsem prokazatelně otěhotněla ještě ve starém zaměstnaní, měla by lhůta běžet od 15. 6. 2017?

Či se lhůta posouvá o tu dobu, po kterou vydržím v novem zaměstnání (snad vydržím co nejdéle).

Termín porodu vychází na začátek února 2018.

Děkuji mnohokrát za odpověď

Dotaz poslal/a: Lucka B., 8.06.2017 06:58
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 10.06.2017 14:23 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud nyní nastoupíte do nového zaměstnání, pak máte pravdu, že zaměstnavatel s vámi může ukončit poměr v podstatě „kdykoliv“, během zkušební doby. Tím, že ukončení pracovní poměru ve zkušební době není výpověď, a zaměstnavatel nemusí udávat žádné důvody, pak se to stát může i když jste těhotná (u standardní výpovědi byste byla proti výpovědi chráněna).

Na druhou stranu, vy nemáte žádnou povinnost zaměstnavatele informovat o svém těhotenství, takže je otázka, jestli si toho všimne.

Pokud jste byla těhotná již během končící rodičovské dovolené, tedy i během pracovního poměru, který vám nyní bude končit, pak se na vás vztahuje ochranná lhůta, která je až 180 dní – viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 15:

(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

Pokud v rámci této ochranné doby nastoupíte do jiného zaměstnání, kde vám vznikne účast na nemocenském pojištění, pak se na dobu výkonu tohoto zaměstnání, ochranná lhůta „zastaví“. Tedy, i kdyby vás z nového zaměstnání „propustili“ již třeba po 14 dnech, stále byste byla v ochranné lhůtě 180 dní (14 dní ochranné lhůty z posledního zaměstnání + 166 dní ochranné lhůty z předchozího zaměstnání).

Takže čistě teoreticky, pokud by vaše nové zaměstnání bylo ukončeno ve zkušební době např. k 30. 6. 2017, pak ochranná lhůta pro nárok na „mateřskou“ (tedy přesněji na PPM, peněžitou pomoc v mateřství bude trvat až do 27. 12. 2017.

Pokud máte před předpokládaný termín porodu na začátku února – např. 10. 2. 2018, pak by k zahájení „mateřské“ mohlo dojít už 16. 12. 2017 (8 týdnů před termínem porodu) a bylo by to v rámci ochranné lhůty, takže byste nárok měla.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď