Ošetřovné a insolvence – provádí se srážky u ošetřovného?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se započítá do příjmu i ošetřovné. Mám insolvenci. Insolvenční správce při 3 měsíční kontrole sdělil toto:

Ze součtu Vašich příjmů v měsíci dubnu ve výši 12 424,- Kč (mzda 7574,- Kč + ošetřovné 4 850,- Kč) měla být provedena srážka ve výši 2 526,- Kč. Zaměstnavatel provedl srážku ze mzdy ve výši 16,- Kč, nedoplatek tak činí 2 510,- Kč.

Z ošetřovného v měsíci květnu ve výši 12 170,- Kč měla být provedena srážka ve výši 2.356,- Kč, nedoplatek tak činí 2 356,- Kč.

Z ošetřovného v měsíci červnu ve výši 12 577,- Kč měla být provedena srážka ve výši 2.628,- Kč, nedoplatek tak činí 2 628,- Kč

Z toho nájemné činí 10 280 Kč. Když to dám dohromady, tak defakto nedám, jelikož nezbyde ani na chleba.

Děkuji za odpověď s pozdravem

Dotaz poslal/a: Rostislav Z., 24.06.2020 17:02
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 25.06.2020 14:43 napsal/a:

Dobrý den,

Co se týká ošetřovného a možnosti srážek, je situace trochu složitější. V případě exekuce, se srážky z ošetřovného neprovádí. Při exekuci se postupuje podle Občanského soudního řádu, zákon číslo 99/1963 Sb., kde jsou v paragrafu 299 vyjmenovány příjmy, ze kterých je možné provádět exekuční srážky. Z nemocenských dávek je exekuce možná jen u nemocenských dávek nebo u peněžité pomoci v mateřství. Takže exekuce na ošetřovné není.

Při insolvenci se ale postupuje podle Insolvenčního zákona, zákon číslo 182/2006 Sb., kde jsou v paragrafu 206, písmeno i vyjmenovány tyto příjmy:

§ 206

i) dlužníkova mzda nebo plat, jeho pracovní odměna jako člena družstva a příjmy, které dlužníkovi nahrazují odměnu za práci, zejména důchod, nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, stipendia, náhrady ucházejícího výdělku, náhrady poskytované za výkon společenských funkcí, podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci,

Podstatná je zde formulace, že do majetkové podstaty při oddlužená spadají příjmy, které u dlužníka nahrazují odměnu za práci. Což ošetřovné splňuje. Sice zde není explicitně uvedeno, ale vzhledem k tomu, že se jedná o příjem, který nahrazuje odměnu za práci (výplatu), tak se na ošetřovné insolvence vztahuje. Z tohoto pohledu je tedy nutné ošetřovné nahlásit insolvenčnímu správci jako příjem a řídit se jeho rozhodnutím.

Pokud vezmu to, co píšete v dotazu, například:

Z ošetřovného v měsíci květnu ve výši 12 170,- Kč měla být provedena srážka ve výši 2.356,- Kč, nedoplatek tak činí 2 356,- Kč.

Vychází mi, že to odpovídá výpočtu insolvenčí srážky, pokud je započítáno nezabavitelné minimum za dlužníka + jednu vyživovanou osobu. Tj. pokud byste v měsíci květnu měla čistou mzdu 12 170 Kč, pak by srážka na insolvenci činila 2356 Kč. Z tohoto pohledu je tedy postu insolvenčního správce v pořádku.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď