Mám nárok na ošetřovné na dítě 10 let

Dobrý den,

syn je na prvním stupni a 10 let mu bylo v červnu. Syn je epileptik a nemůžu ho nechávat celé dny samotného doma, když je škola zavřená. Jelikož nemám nárok na ošetřovné, když je to do 10 let dítěte.

Musím teda chodit do práce. A co mám teda dělat?? Jsou i nějaké výjimky pro epileptiky?

Díky za info

Dotaz poslal/a: Hana S., 15.10.2020 17:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.10.2020 16:20 napsal/a:

Dobrý den,

Podobně, jako i během jarních měsíců, kdy byly změněné podmínky pro ošetřovné, se i nyní připravuje změna zákona. Vláda připravila návrh, který musí schválit parlament (mělo by proběhnout 20. 10. 2020).

Pokud bude vládní návrh schválen, pak by měl být na ošetřovné nárok v těchto případech:

Nárok na ošetřovné bude mít zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu ošetřování/péče:

  • dítě mladší 10 let (v době uplatnění nároku na ošetřovné musí být dítě mladší 10 let)
  • nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.) bez omezení věku,
  • osoby starší 10 let závislé na péči jiné osoby využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení
  • děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině. 

Tyto podmínky platí i pro samoživitele/samoživitelky.

O tom, že by byly nějaké speciální výjimky pro děti/osoby, které nespadají do některé z výše uvedených kategorií, momentálně nemám žádné informace.

Takže v případě, že nemoc vašeho syna nezakládá nárok na ošetřovné podle některého z výše uvedených bodů, tak bohužel na ošetřovné nárok mít nebude.

Můžete pochopitelně požádat zaměstnavatele o poskytnutí placeného nebo neplaceného volna, podle běžně platných podmínek v zákoníku práce.

Aktuální informace o tom, jaké jsou podmínky pro ošetřovné během podzimu 2020, můžete najít na webu Ministerstva práce a sociálních věcí, v sekci Krizové ošetřovné zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď