Nárok na ošetřovné na dítě, když onemocní v červnu 2020

Dobrý den,

chtěla bych se jen zeptat. Když jsem dceru poslala do školy a jeden týden jí nechám doma, z důvodu nemoci mám nárok na ošetřovné nebo už musím mít potvrzenou ošetřovačku od dětského lékaře?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Zuzana Š., 16.06.2020 11:45
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 17.06.2020 10:07 napsal/a:

Dobrý den,

Upravené podmínky pro nárok na ošetřovné (v souvislosti s epidemií koronaviru, SARS CoV-2), platily hlavně v době, kdy byly uzavřené školy/školky. Na ošetřovné může být nárok i v květnu a červnu (až do 30. 6. 2020), pokud je splněna některá z následujících podmínek:

  • Docházka do školy by znamenala ohrožení zdraví dítěte
  • Docházka do školy by znamenalo ohrožení zdraví osoby, se kterou dítě sdílí společnou domácnost
  • Kapacitní důvody (ve škole není místo pro všechny žáky)
  • Provozní důvody (škola je např. otevřená jen část dne)
  • Omezující režimová opatření

Viz zákon číslo 133/2020 Sb., paragraf 2:

(3) Podmínka péče o dítě z důvodu uzavření školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo školy, jejímž je žákem, se pro účely § 39 odst. 1 písm. b) bodu 1 zákona o nemocenském pojištění považuje v období do 30. června 2020 za splněnou i v případě, že zaměstnanec dítě do tohoto zařízení nebo do školy neumístí s ohledem na možnost ohrožení jeho zdraví nebo zdraví jiných osob, které žijí s dítětem v domácnosti, v důsledku výskytu koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 nebo z jiných vážných důvodů; za jiný vážný důvod se považuje zejména výrazné omezení kapacity nebo provozní doby zařízení pro děti nebo školy nebo nastavení omezujících režimových opatření v těchto zařízeních zavedených v souvislosti s výskytem koronaviru označovaného jako SARS CoV-2. Důvod pro neumístění dítěte v zařízení nebo škole podle věty první je zaměstnanec povinen uvést na předepsaném tiskopisu. Věty první a druhá platí obdobně v případě péče v zařízeních o jiné osoby uvedené v odstavci 2 a v § 3 odst. 1.

Pokud dítě nepošlete do školy primárně z toho důvodu, že je nemocné, pak to dle mého názoru spadá pod standardní podmínky pro ošetřovné a měla byste si nechat vystavit potvrzení od dětského lékaře.

Jiná situace by asi byla, pokud by měla dcera jen lehké nachlazení, které by bylo zaměnitelné s počátečními příznaky CoV-ID. Pak byste dítě do školy také nemohla poslat a spadalo by to pod tyto dočasné podmínky platné do 30. 6. 2020.

Protože dítě s teplotou, nebo kašlem nyní není možné poslat do školy, tak by se jednalo „nastavení omezujících režimových opatření ve výchovném opatření“. Pak by se dalo ošetřovné nárokovat stejně jako v předchozích měsících.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď