Ošetřovné při neumístění dítěte do školy – ohrožení zdraví babičky

Dobrý den,

bydlíme v rodinném domě babičky, kde se babička stará o prababičku (babička 70 let-bere léky na vyšší tlak a často kašle, prababička 93 let – asi před 2 lety operovaný nezhoubný nádor v obličeji, poté další ozařovaný – chodí na kontroly 2 ročně). V přízemí, já s manželem a 2 dětmi máme byt v patře, v domě máme společný vchod a chodbu, s babičkami se vídáme, všichni chodíme do všech místností.

Když děti chodí do školy tak babička pomáhá ráno s výpravou do školy a odpoledne hlídá děti, než se vrátíme večer z práce. Nepřihlásila jsem je k výuce, protože se bojím o zdraví babiček. Nevím, jestli tento důvod můžu napsat pro ošetřovné, nevím jak je to v tomto případě se společnou domácností a s rizikovými osobami?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana, 19.05.2020 18:36
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.05.2020 07:03 napsal/a:

Dobrý den,

Vláda již na konci dubna 2020 rozhodla, že na ošetřovné bude nárok až do konce školního roku. Tedy do 30. 6. 2020. Současně se ošetřovné pro zaměstnance zvýšilo na 80%. Bylo také rozhodnuto, že docházka do školy, bude v aktuálním školním roce (2019/2020), až do konce školního roku nepovinná.

Rodiče, mají možnost se rozhodnout, zda dítě do školy pošlou, nebo zda bude dítě pokračovat v domácí výuce. Toto rozhodnutí není potřeba nikde zdůvodňovat. Stačí oznámit příslušné škole, zda dítě od 25. 5. 2020 nastoupí zpět do školy nebo ne.

Co se týká nároku na ošetřovné, tak zde jsou dvě možnosti:

  • Pro dítě nebude otevřená škola – týká se těch dětí do 13 roků, pro které se škola letos vůbec neotevře. Tady je nárok na ošetřovné jasný. Rodiče s těmito dětmi mohou být na OČR až do 30. 6. 2020
  • Pro dítě se škola otevře 25.5.52020 – týká se většiny žáků 1 – 5 třída. Pokud se rodiče rozhodnou dítě do školy neposlat, tak by podle původních podmínek již neměli nárok na ošetřovné

Vzhledem k tomu, že zdravotní rizika spojená s epidemií koronaviru i nadále přetrvávají, rozhodla vláda o změně zákona. Ta umožní, aby si rodiče v oprávněných důvodech ponechali dítě doma a měli i nadále nárok na ošetřovné:

„(3) Podmínka péče o dítě z důvodu uzavření školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo školy, jejímž je žákem, se pro účely § 39 odst. 1 písm. b) bodu 1 zákona o nemocenském pojištění považuje v období do 30. června 2020 za splněnou i v případě, že zaměstnanec dítě do tohoto zařízení nebo do školy neumístí s ohledem na možnost ohrožení jeho zdraví nebo zdraví jiných osob, které žijí s dítětem v domácnosti, v důsledku výskytu koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 nebo z jiných vážných důvodů; za jiný vážný důvod se považuje zejména výrazné omezení kapacity nebo provozní doby zařízení pro děti nebo školy nebo nastavení omezujících režimových opatření v těchto zařízeních zavedených v souvislosti s výskytem koronaviru označovaného jako SARS CoV-2. Důvod pro neumístění dítěte v zařízení nebo škole podle věty první je zaměstnanec povinen uvést na předepsaném tiskopisu. Věta první a druhá platí obdobně v případě péče v zařízeních o jiné osoby uvedené v odstavci 2 a v § 3 odst. 1.

To je přesně i váš případ. Vzhledem k tomu, že děti sdílí společnou domácnost s osobami (babičkou a prababičkou), které spadají do velmi rizikové skupiny, pak je možnost neposílat dítě do školy a mít i nadále nárok na ošetřovné.

Tato změna zákona již byla schválena parlamentem a 20. 5. 2020 by ji měl schválit i senát. Následně ještě změnu musí podepsat prezident. Neočekává se ale, že by nastal nějaký problém při schválení této změny.

Jakmile bude zákon schválen, připraví příslušné ministerstvo formulář, který budete muset vyplnit, kde uvedete důvod, proč dítě nechodí do školy a vy nadále žádáte o ošetřovné.

Viz výše uvedená citace zákona – důvodem může být to, že dítě by školní docházkou mohlo ohrozit zdraví jiných osob, které žijí s dítětem v domácnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď