Exekuce na účet v bance, kvůli dluhu manžela

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Byl mi zablokován účet, kam mi chodí peníze na děti ( rodičovská a příspěvky). Bohužel exekuce není moje ale manžela, který si dluh udělal s jeho bývalou exmanželkou.

Jeho exmanželka to neřeší a manžel šel do insolvence, která mu byla schválena.

Problém je ale ten, že ani přes to, mi exekutor nechce otevřít účet, i když mi tam chodí peníze pro děti a s tím dluhem nemám nic společného, že prý až za těch 5 let po oddlužení.

Chtěla bych se zeptat, jestli opravdu není nějaká šance, aby mi účet otevřeli? Popřípadě jak mám postupovat?

Děkuji mockrát

Dotaz poslal/a: S., 09.07.2021 8:57
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 10.07.2021 17:55 napsal/a:

Dobrý den,

Od 1. 7. 2021, platí novela zákona, která by měla pomoci řešit právě takové situace. Tato novela zákona, zavádí tzv. „chráněný účet“ při exekuci.

V případě, že máte od exekutora zablokovaný účet v bance, máte od začátku července 2021 možnost, obrátit se na svoji banku, a požádat o zřízení chráněného účtu.

Na tento účet by vám následně banka převáděla příjmy, které ze zákona nesmí podléhat exekuci. Tj. například rodičovský příspěvek (až do výše nezabavitelného minima), sociální dávky, jako jsou například přídavky na dítě.

Nebo i jiné příjmy (výživné na dítě, pokud byste jej dostávala, příjem ze zaměstnání – do výše nezabavitelného minima).

Na chráněný účet, vám banka také může převést (jednorázově), až trojnásobek životního minima, tj. 11 580 Kč (pokud jste si doposud tuto částku, ze zablokovaného účtu nevybrala).

S finančními prostředky, na chráněném účtu, pak můžete běžným způsobem disponovat (platit bezhotovostní platby, atd.).

Za zřízení chráněného účtu, by si banka od vás neměla brát žádné extra poplatky. Maximálně poplatek za zřízení běžného účtu, podle standardního ceníku banky (zřízení běžného účtu, je ale obvykle zdarma).

Podrobnější informace, k tomu jak funguje chráněný účet při exekuci, nebo jak si jej zřídit, se můžete podívat například na web České národní banky zde.

Budete potřebovat vyplněné potvrzení o příjmech od Úřadu práce (který vám platí rodičovský příspěvek a přídavky na dítě), případně i od dalších plátců příjmu (který by neměl podléhat exekuci), viz zde na webu justice.cz.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď