Kompenzační bonus (podnikání jako vedlejší činnost při zaměstnání na HPP)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na kompenzační bonus od státu (500Kč/ den)? Případně zda je třeba jiná podpora/bonus/příspěvek, na který bych nárok měla?

Jsem matka samoživitelka. Jsem zaměstnaná  na hlavní pracovní poměr u svého zaměstnavatele (ten za mě platí klasicky zdravotní, sociální).

Dále jsem i OSVČ, kde předcvičuji – instruktorka/trenérka. Tato činnost pro  mě není sice hlavní zdroj příjmů, ale v mém rozpočtu  matky samoživitelky (s hypotékou na bydlení) částka z tohoto podnikání hraje svou důležitou roli.

A již skoro roční výpadek, těchto příjmů, mi donutil uvažovat o podání žádosti na kompenzaci od státu. Poradíte mi prosím.

Hezký den

Dotaz poslal/a: Veronika K., 13.03.2021 6:32
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 13.03.2021 16:50 napsal/a:

Dobrý den,

Podle aktuálních podmínek, mají OSVČ možnost získat kompenzační bonus až 1000 Kč za den. Podmínky stanovuje zákon číslo 95/2021 Sb. Aktuálně je možné žádat o kompenzaci za únor a březen 2021 (a zřejmě bude možné žádat i o další měsíce).

Kompenzační bonus 500 Kč na den, byl poskytován od podzimu 2020, jednalo se o zákon číslo 461/2020 Sb. Tam už ale možnost žádat kompenzaci, u prvních 4 kompenzačních období vypršela. Aktuálně je už možné žádat jen o 5 a 6 kompenzační období (za 25. 12. 2020 až 15. 2. 2021).

U obou kompenzačních bonusů je možnost jej získat, i když jste OSVČ vedlejší. Pouze ale za předpokladu, že příjem z činnosti, která je kvůli epidemii omezena, byl vaším převažujícím příjmem.

U nového kompenzačního bonusu pro rok 2021 by to bylo takto:

  • U kompenzace za únor 2021 se posuzuje srovnávací období – tj. 3 měsíce v době listopad 2018 až leden 2019 nebo listopad 2019 až leden 2020.
  • U kompenzace za březen 2021 se posuzuje srovnávací období – tj. 3 měsíce v době prosinec 2018 až únor 2019 nebo prosinec 2019 až únor 2020
  • Nebo je možné použít i rozhodné období – tj. 4 měsíce v době červen 2020 až září 2020

Podmínkou je, aby příjem z podnikání byl vaším majoritním (převažujícím) příjmem. Posuzují se příjmy podle paragrafu 6, 7 a 9 zákona o dani z příjmů.

Pokud by ve zvoleném období převažoval příjem ze zaměstnání, tak na kompenzační bonus mít nárok nebudete.

Podobě se převažující příjem posuzoval, i u původního kompenzačního bonusu. U něj se používalo jen rozhodné období červen 2020 až září 2020. Podmínka byla nastavena stejně.

Nárok na kompenzační bonus byl jen v případě, že příjem z podnikání (z omezené činnosti), byl v tomto období převažujícím příjmem. Pokud v rozhodném období převažoval příjem ze zaměstnání, pak nárok není.

Kromě toho musí být splněny i další podmínky.

U nového kompenzačního bonusu, se posuzuje pokles příjmu alespoň o 50%. U kompenzace za únor 2021 se posuzují příjmy (z podnikání) za leden 2021, oproti průměrné výši příjmů ve srovnávacím období (jen průměrná výše příjmů z podnikání – z omezené činnosti, příjem ze zaměstnání v této části nehraje roli).

U kompenzace za březen 2021 se posuzují příjmy za únor 2021, oproti průměrné výši příjmů ve srovnávacím období.

Nárok na kompenzační bonus je pouze v případě, že došlo k poklesu příjmů, alespoň o 50%.

U původního kompenzačního bonusu byly podmínky jiné, podstatně přísnější. Nárok na kompenzační bonus byl jen v případě, že se na vás vztahovalo nějaké přímé omezení, nebo zákaz.

Na kompenzační bonus obvykle bez potíží dosáhli jen ti OSVČ, kterým vláda nařídila uzavření provozovny. Nebo pokud své služby dodávali subjektům, na které se vztahovalo přímo omezení. Nebo v případě, že své služby provozovali v místě, které muselo být uzavřeno (což by mohl být váš případ).

Jak by to bylo u vás, ale neposoudím. Pokud splňujete podmínku převažujícího příjmu, tak si můžete zkusit podat žádost i o tento původní kompenzační bonus. To nejhorší, co se může stát je to, že vám ji Finanční úřad zamítne.

Aktuální přehled dalších COVID programů můžete najít na webu Ministerstva průmyslu a obchodu zde. Nejsem si ale jistá, že byste splňovala podmínky pro některý z těchto programů. Většina je určena spíše pro provozovny, nebo na podporu zaměstnanosti, nebo specifické oblasti podnikání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď