Kontrola při pracovní neschopnost

Dobrý den, jaký postih hrozí člověku, který je v pracovní neschopnosti a nebyl zastižen na adrese uvedené u ošetřujícího lékaře.

Konkrétně u OSVČ po 2 měsíční pracovní neschopnosti.

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lukáš, 22.03.2021 16:17
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.03.2021 16:17 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud vás nezastihne kontrola během pracovní neschopnosti na adrese, která byla uvedena na začátku neschopenky, pak by vás ČSSZ měla písemně vyzvat, abyste kontaktovat místně příslušnou OSSZ, která to bude řešit.

Můžete podat nějaké vysvětlení, že vaše nestižení kontrolou, mělo oprávněný důvod. Například návštěva u lékaře, nebo jiný opodstatněný důvod.

Pokud se prokáže porušení režimu dočasně práce neschopného, pak OSSZ zahájí správní řízení.

Rozhodnutím správního řízení pak může být krácení (snížení) nemocenských dávek. Nebo i úplné odejmutí nemocenských dávek.

Nemocenské dávky je možné odejmout až na dobu 100 dní. Ale až od data, kdy proběhla kontrola. Neodebírají se tedy zpětně – před datem kontroly.

Viz paragraf 125, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

§ 125 Krácení nebo odnětí nemocenského

(1) Pojištěnci, který porušil režim dočasně práce neschopného pojištěnce nebo nesplnil povinnost součinnosti při kontrole režimu dočasně práce neschopného pojištěnce podle § 64 odst. 1 písm. b), může být nemocenské dočasně kráceno nebo odňato, a to na dobu nejdéle 100 kalendářních dnů ode dne porušení tohoto režimu nebo nesplnění povinnosti této součinnosti, ne však déle než do skončení dočasné pracovní neschopnosti, při níž došlo k porušení tohoto režimu nebo nesplnění povinnosti této součinnosti. 

(2) Pokud již bylo nemocenské vyplaceno, považují se částky vyplacené na nemocenském za přeplatek na dávce, který je pojištěnec povinen uhradit plátci dávky. 

(3) Oprávnění orgánu nemocenského pojištění krátit nebo odejmout nemocenské zaniká uplynutím 1 roku ode dne, kdy k porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce nebo nesplnění povinnosti součinnosti při kontrole režimu dočasně práce neschopného pojištěnce došlo. Lhůta uvedená ve větě první neplyne po dobu řízení o krácení nebo odnětí nemocenského a po dobu řízení o žalobě.

Něco jiného je pak situace, pokud by se jednalo o nařízenou karanténu (či izolaci). Tam jsou sankce podstatně přísnější. Může se jednat až o pokutu ve výši 3 milióny korun, nebo v extrémních případech i nepodmíněný trest odnětí svobody. Zpravidla se ale jedná o pokutu do 10 000 Kč.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní neschopnost:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Mohu mimo stanovené vycházky vyřídit i jiné věci než návštěvu lékaře??

-

Jsem matka samoživitelka a jsem dlouhodobě na nemocenské (více jak 10 měsíců). Mám svým praktickým lékařem stanovené vycházky. Mohu mimo své vycházky jít např.: řešit problém se synem ve škole, vyřídit věci na úřadě, přivézt syna ze školy (nejbližší autobus mu jede až na dvě hodiny od skončení vyučování)? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď