Mohu mimo stanovené vycházky vyřídit i jiné věci než návštěvu lékaře??

Jsem matka samoživitelka a jsem dlouhodobě na nemocenské (více jak 10 měsíců). Mám svým praktickým lékařem stanovené vycházky.

Mohu mimo své vycházky jít např.: řešit problém se synem ve škole, vyřídit věci na úřadě, přivézt syna ze školy (nejbližší autobus mu jede až na dvě hodiny od skončení vyučování)?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jana P., 17.12.2024 4:40
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.12.2024 6:24 napsal/a:

Dobrý den,

Obecně platí, že během neschopenky, vám lékař může povolit vycházky jenom na 6 hodin za den, a jenom v době od 7:00 do 19:00.

Neplatí to ale absolutně – existují různé výjimky. Na základě žádosti může lékař povolit i individuální vycházky (bez časového omezení). Pro „neomezené vycházky, ale lékař potřebuje souhlas od OSSZ.

Viz: Žádost o udělení souhlasu k povolení možnosti volit dobu vycházek podle aktuálního zdravotního stavu pojištěnce

Viz paragraf 56, odstavec 6, zákon o nemocenském pojištění:

(6) Vycházky podle odstavce 2 písm. c) může ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného pojištěnce a který nenarušuje stanovený individuální léčebný postup. Ošetřující lékař může vycházky povolit podle věty první nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek. Výjimečně může ošetřující lékař v případech, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře povolit, aby si tento pojištěnec volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. O souhlas orgánu nemocenského pojištění podle věty třetí žádá tento orgán ošetřující lékař v elektronické podobě zasláním na elektronickou adresu určenou orgánem nemocenského pojištění; ustanovení § 61 odst. 3 platí zde obdobně. Příslušný orgán nemocenského pojištění sděluje ošetřujícímu lékaři souhlas podle věty třetí v elektronické podobě prostřednictvím informačního systému pojištění, pokud to technické řešení daného informačního systému pojištění umožní.

Dále také platí, že pokud vás během kontroly nezastihnou doma, tak to automaticky neznamená nějaké sankce.

Pokud byste nebyla v době kontroly doma, tak vám zanechají informaci, a následně je nutné na OSSZ „podat vysvětlení“. Důvodů, proč nejste doma mimo dobu, na kdy jsou povoleny vycházky, může být podstatně více, než jenom návštěva lékaře.

Ostatně ono je to celé složitější. Pokud byste mimo vycházek šla k lékaři bez akutního důvodu, tak by to mohlo vadit. Pokud půjdete k lékaři na základě akutního důvodu, pak to je v pořádku.

Podobné to může být i se zmíněnou návštěvou školy. Pokud je to nějaká akutní věc - například vám ze školy zavolají, abyste si vyzvedla dítě, kvůli nějakému zdravotnímu nebo jinému problému, pak by to bylo v pořádku.

Důvody, proč jste nebyla v době kontroly doma, se posuzují individuálně. Pokud bude nějaký oprávněný důvod, pak z toho není ani žádná sankce.

I kdyby měla hrozit nějaká sankce, tak je možné odvolání. Ani úředník na OSSZ není neomylný a nemá „patent na rozum“. V konečném důsledku by o celé věci nakonec mohl rozhodovat i soud.

Chápu váš dotaz, ale pro podobnou situaci neexistují žádná striktní pravidla. Můžete zkusit požádat o individuální režim vycházek (na základě důvodů, které uvádíte v dotazu, je ale pravda, že OSSZ individuální režim moc nepovoluje).

Nebo pokud to bude mít nějaký oprávněný důvod (který následně budete schopná doložit/prokázat), tak je možné některé věci řešit i mimo dobu vycházek.

Ani na OSSZ vám ale neřeknou jasně, co ještě budou tolerovat, a za co už by hrozila nějaká sankce. Je to opravdu dosti individuální, a někdy je to i tom, na jakého konkrétního úředníka narazíte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní neschopnost:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Pracovní úraz – jak se vypočítá doplatek do průměrné mzdy (náhrada za ztrátu výdělku)

-

Dobrý den, měl jsem pracovním úrazu oboustranné zlomeniny kotníku a dvou operacích. Nemocenská mi chodila na účet, kde byl i DVZ a částka která činila 72% z tohoto DVZ. Měl mi být doplacen ušlý výdělek do výše průměrné mzdy, tedy 28% z DVZ. Doplatek mi přišel jen cca 18% DVZ a z toho stržena daň […]

Zobrazit odpověď