Mám nárok na nějakou kompenzaci za karanténu jako OSVČ?

Dobrý večer, chtěla bych poradit.

Jsem OSVČ a jsem nucena byt v karanténě, protože manžel je pozitivní. Platím si od nového roku paušální daň a tak nevím, jestli mam nárok na nějakou kompenzaci.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Nikola P., 22.02.2021 19:40
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.02.2021 16:55 napsal/a:

Dobrý den,

Do placení paušální daně není zahrnuto nemocenské pojištění. Záleží tedy na tom, zda si platíte nemocenské pojištění navíc, k odváděné paušální dani.

Během karantény, můžete mít vystavenu standardní neschopenku. Pokud byste si jako OSVČ platila nemocenské pojištění a splňovala příslušné podmínky, tak můžete mít od 15 dne na neschopence nárok na nemocenské dávky. Za prvních 14 dní neschopenky, ale jako OSVČ stejně nic nedostanete (obvyklá délka karantény je 10 dní).

Co se týká nějaké kompenzace (kompenzačního bonusu pro OSVČ):

Aktuálně je poslední vyhlášený kompenzační bonus jen do 15. 2. 2021. Tj. v tyto dny (druhá polovina února 2021) na žádný kompenzační bonus nárok není (od 16. 2. 2021 a dále). Alespoň tedy podle aktuálně platných podmínek.

Na druhou stranu je právě schvalován nový kompenzační bonus pro rok 2021. Ten již byl schválen vládou a v Parlamentu (18. 2. 2021) a čeká se na rozhodnutí Senátu a podpis prezidenta. Je velmi pravděpodobné, že schválen bude.

Pak by byl nárok na nový kompenzační bonus i za celý únor 2021 (podle nových podmínek). Na tento nový kompenzační bonus, by byl nárok i při nařízené karanténě.

Pokud byste nesplňovala podmínky, pro nárok na „plnohodnotný“ kompenzační bonus, který může být až 1000 Kč za den (tj. pokles tržeb o 50% a další podmínky), tak byste mohla mít nárok alespoň na kompenzaci 500 Kč za jeden den karantény.

Na kompenzační bonus za karanténu, bude ale nárok pouze v případě, že byste si platila nemocenské pojištění.

Viz návrh zákona – paragraf 8 a 10:

§ 8

(6) V kalendářním dni, kdy trvá nařízená karanténa subjektu kompenzačního bonusu, který je účasten nemocenského pojištění, se za významně dotčenou vždy považuje

a)samostatná výdělečná činnost tohoto subjektu kompenzačního bonusu, a

b)činnost společnosti s ručením omezeným, které je tento subjekt kompenzačního  bonusu  společníkem, a to pouze pro účely vzniku nároku na kompenzační bonus tohoto společníka.

§ 10

(4) V případě subjektu kompenzačního bonusu podle § 2 a 3 činí výše kompenzačního bonusu 500 Kč za každý kalendářní den bonusového období, za který je kompenzační bonus poskytován pouze z důvodu významného dotčení činnosti podle § 8 odst. 6. 

Pokud bude nový zákon schválen (zřejmě na začátku března), tak by pak mělo být možné uplatnit nárok na kompenzaci za karanténu i zpětně, za příslušné období v únoru.

Žádosti o kompenzační bonus se standardně vyřizují na webu Finanční správy – jak ale budou přesné podmínky, a co k tomu bude potřeba doložit, vám nyní neřeknu – zatím není definitivně schváleno.

Jinak bohužel aktuálně za karanténu zatím na nic nárok nemáte (s výjimkou případných nemocenských dávek. A i zde, případně až od 15 dne na neschopence).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď