Mohu si vzít OČR na dospělou dceru?

Dobrý den, mám dospělou dceru, která je vdaná, má dvě děti 10 a 8 roků nebydlíme ve společné domácnosti.

Dcera prodělala Covid je vážně nemocná, neobnovuje se jí imunita.

Mám možnost si na ni vzít OČR.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jarmila, 24.10.2021 10:06
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.10.2021 16:38 napsal/a:

Dobrý den,

Podle aktuálního znění zákona o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.), který stanovuje podmínky pro nárok na ošetřovné, je nezbytnou podmínkou právě to, že s ošetřovanou osobou sdílíte společnou domácnost (neplatí rodiče dětí a OČR na dítě mladší 10 roků).

Viz. paragraf 39, odstavec 2:

(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem.

Toto omezení, se od 1. 1. 2022 změní. Od začátku roku 2022, začne platit novela zákona o nemocenském pojištění. Pak bude na OČR nárok, i když s dotyčnou osobou nesdílíte společnou domácnost, pokud se jedná o příbuzenství v přímé linii – viz nové znění odstavec 2:

(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o příbuzného v linii přímé a sourozence zaměstnance nebo ošetřování manžela (manželky) zaměstnance, registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance, rodičů manžela (manželky) nebo registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance.

Tato změna, ale bude platit až v roce 2022. Podle aktuálních podmínek, si na dceru OČR vzít nemůžete.

Mezi další podmínky, pro nárok na ošetřovné, patří i to, aby vaše dcera potřebovala ošetřování jinou osobou – o tom na základě jejího zdravotního stavu rozhoduje její lékař (to já neposoudím).

Na ošetřovné je nárok pouze po dobu 9 kalendářních dní.

Kromě standardního ošetřovného (na 9 nebo 16 dní), je ale i dlouhodobé ošetřovné. U něj může být nárok na ošetřovné až po dobu 90 dnů.

U něj je podmínkou, že ošetřovaná osoba byla hospitalizována v nemocnici alespoň 7 dní (od nového roku se zkracuje na 4 dny), a že bude nutné ošetřování alespoň po dobu 30 dní (o nutnosti ošetřování na základě posouzení zdravotního stavu, opět rozhoduje lékař).

Více podrobností o dlouhodobém ošetřovném, najdete na webu ČSSZ. Podobně jako u běžného ošetřovného, i zde budou nějaké změny od začátku roku 2022.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď